28.05.2019

Glasbeni presežki sezone 2019/20 v Cankarjevem domu

Cankarjev dom je predstavil Zlati in Srebrni abonma ter abonma Veličastnih 7. 

Tanja Benedik

Ingrid Gortan in Andrej Jaklič na tiksovni konferenci Cankarjevega doma.
Foto: Tanja Benedik

Včeraj sta voditeljica programa resne glasbe in baleta Ingrid Gortan ter vodja gledališkega in sodobno plesnega programa Andrej Jaklič predstavila Zlati in Srebrni abonma ter abonma Veličastnih 7 Cankarjevega doma

Šest srečanj z orkestri v Zlatem abonmaju bo uvedel Filharmonični orkester iz Osla s pianistom Leifom Ovejem Andsnesom. Orkester poustvarja pod taktirko karizmatičnega dirigenta Vasilija Petrenka, izjemna povezanost med glasbeniki pa zagotavlja prepričljive, tehnično brezhibne in rahločutne glasbene uresničitve. Na koncertu Komornega orkestra Franza Liszta bomo slišali mojstrovine velikanov glasbenega klasicizma: Beethovnov zgodnji klavirski koncert, ki še išče vzore pri Mozartu, ter zreli simfoniji, nastali na vrhuncu Salzburžanove ustvarjalne moči. Znova se nam bo predstavila pianistka Martha Argerich. Ansambel Festival Strings Lucerne pripravlja program, katerega rdeča nit odstira skrivnostno tančico noči: bodisi njeno razvedrilno in igrivo bodisi meditativno plat. Repertoarni vrhunec obljublja Brittnovo redko slišano Serenado za rog in tenor, ki razodeva skladateljev rahločutni odziv na svet poezije – tokrat v interpretaciji prefinjenega britanskega lirika, tenorista Iana Bostridgea. Na četrtem koncertu bosta za avtentičnost klasicističnega programa pod taktirko Friederja Berniusa svoje odlike združila virtuozni Komorni zbor Stuttgart ter Dvorna kapela Stuttgart. Skupaj z izjemnimi solisti bodo poustvarili Mozartove Litaniae de venerabili altaris sacramento, K 243 in Rekviem v d-molu, K 626. Akademija sv. Martina na poljih že vrsto let sodeluje z ameriškim pianistom Murrayjem Perahiom. Direktor akademije je violinski virtuoz Joshua Bell, ki ob vrhunskih gostujočih solistih in dirigentih razvija njeno sodobno podobo. Na spored so uvrstili Schumannov Koncert za klavir in orkester v a-molu in Schubertovo Simfonijo št. 7 v E-duru. V koprodukciji Hrvaškega narodnega gledališča Ivana Zajca na Reki in Cankarjevega doma v sodelovanju s Slovensko filharmonijo nastaja program zadnjega koncerta, poimenovan Vrtinec sovraštva. Elektra Richarda Straussa bo zazvenela v izvedbi Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije ter solistov in zbora HNK Ivana Zajca na Reki.

Na šestih koncertih Srebrnega abonmaja se bo zvrstilo šest vrhunskih solistov in komornih zasedb. Prvi bo pianist Aleksander Gadjiev, ki ga je v svet odnesla odmevna zmaga na mednarodnem tekmovanju Hamamatsu (Japonska, 2015). Svojo kariero zdaj nadgrajuje z nenavadno izbiro repertoarja, kot se bo dokazalo tudi na pričujočem koncertu, kjer bomo slišali vse od Haydnove veličastne mojstrovine prek Brahmsove introspektivne poglobljenosti in Lisztove celovite monumentalnosti do meditativnega Messiaena in radikalne preprostosti Bartóka. Trio con Brio iz Københavna je nagrajenec Danskega radia za leto 2015. Glasbeniki so družinsko povezani in k izbiri glasbenega repertoarja pristopajo sodobno. Tokrat bomo slišali dela Beethovna in Šostakoviča, ki jih spremljata že od začetka njihovega skupnega muziciranja, Nørgård pa je eden tistih skladateljev, ki je triu posvetil nekaj svojih novitet. Godalni kvartet Tetzlaff poglobljeno osvetljuje veličino Beethovnovih poznih kvartetov ter preizprašuje pronicljivost Schönbergovega prvega skoka v absolutno glasbo, ki že naznanja skladateljev ekskurz v polje atonalnosti. Čembalist Jean Rondeau bo vsebino koncerta prepletel s Scarlattijevimi izvirnimi miniaturnimi biseri in Bachovimi mojstrovinami v novi inštrumentalni preobleki. S slogovno pestrim programom se bosta violinist Dan Zhu in pianist Michel Dalberto simbolično posvetila tako violinistovi rodni domovini kot njegovemu novemu domu ter s slovensko premierno izvedbo Shengovih Fantazij obogatila komorni repertoar naših odrov. Znova se na oder vrača veliki umetnik, pianist Grigorij Sokolov. Zavezan solističnim recitalom, se sezonsko poglablja v program, ki ga izvaja, kjerkoli se pojavi. Pri tem nikdar ne zapade v rutino – vsak koncert je edinstveni dogodek, ki ga sooblikujejo pianistov navdih, okolje in energija občinstva. 

Veličastnih 7 znova prinaša sedem izjemnih predstav mednarodno uveljavljenih ustvarjalcev plesnih in gledaliških odrov. Ob stoletnici rojstva Mercea Cunninghama, enega največjih plesnih ustvarjalcev 20. stoletja, bo nastopil ansambel CCN – Ballet de Lorraine, sledilo bo gostovanje Baleta SNG Maribor, decembra pa prihaja k nam zvezdniška skupina sodobnega cirkusa Cirque Éloize. Januarja bomo videli znanstveni kabaret po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija v režiji Ivice Buljana in v koprodukciji SNG Drame Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma. V okviru mednarodnega bienalnega festivala Bi flamenko bo nastopila vzhajajoča zvezda sodobnega flamenka, Patricia Guerrero. Marca bo gostovala plesna skupina iz Burkine Faso, Faso Danse Théâtre, v koreografiji Sergea Aiméja Coulibalyja. Abonma se bo sklenil z Batsheva – The Young Ensemble.