24.03.2021

Glasbenica in skladateljica Petra Strahovnik nagrajena v Berlinu

V Haagu delujoča umetnica je ena od prejemnic letošnje nagrade Umetniške akademije v Berlinu.

Press info

Glasbenica in skladateljica Petra Strahovnik nagrajena v Berlinu

Umetniška akademija vsako leto podeli šest enakovrednih nagrad z različnih umetniških področij ter glavno nagrado. Slednjo je prejela nemška pisateljica in novinarka Annett Gröschner, nagrado za glasbo je prejela slovenska umetnica, poleg Petre Strahovnik pa so nagrade prejeli še indijski konceptualni umetnik Sajan Mani, španski arhitekturni biro HARQUITECTES, nemška pisateljica Lea Schneider, švicarska igralka Gina Haller in nemška multimedijska umetnica Susann Maria Hempel.

Petra Strahovnik je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Urošu Rojku, nato pa študij nadaljevala na Kraljevem konservatoriju v nizozemskem Haagu. Skladateljica v svojih delih raziskuje in razvija zvočne ideje preko ustvarjanja imerzivnih zvočnih krajin s pomočjo tako tradicionalnih orkestrskih instrumentov kot tudi nenavadnih predmetov oziroma preparacij, kot so magneti na strunah ter stiropor na klavirju in harfi.

Berlinsko umetniško nagrado so prvič podelili leta 1948 ob stoletnici marčne revolucije. Od leta 1971 nagrade mednarodnim umetnikom v imenu zvezne države Berlin podeljuje Umetniška akademija. Letošnja prireditev je potekala virtualno v četrtek.

Posnetek prireditve si lahko ogledate tukaj.