29.10.2018

Godalkanje 2018: veliki gala koncert "Plešeš kolo?"

V nedeljo, 4. novembra, bo Festivalno dvorano preplavil zvok godal Velikega gala koncerta Godalkanje, ki v letošnjem letu nosi podnaslov 'Plešeš kolo?'

Press info

Godalkanje
Foto: Bojan Stepančič

Godalkanje je celoletni program godalne igre, ki dopolnjuje ali nadgrajuje že pridobljeno znanje sodelujočih učencev. Pionir in glavni mentor Godalkanja je akademski in "ljudski glasbenik" Bojan Cvetrežnik, ki je v osmih letih Godalkanja k sodelovanju privabil mnogo vrhunskih strokovnjakov za različne godalne stile iz različnih držav. Vsako leto v programih Godalkanja sodeluje množica otrok, mladostnikov, akademskih glasbenikov ali študentov.

Letošnji koncert bo v ospredje postavil glasbo in melos tradicionalnih srbskih svatb. V prvem delu večera bo nastopil duo Aritmija v sodelovanju s Simboličnim orkestrom, drugi del pa bo posvečen velikanu srbske violine Aleksandru Šišiću, katerega skladbe bodo izvajali Bojan Cvetrežnik in njegova skupina godalkarjev, ki vas bodo popeljali na pravo tradicionalno srbsko slavje.

--

Duo Aritmija sestavljata kitarista Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa – Dino. Zvrst glasbe, s katero navdušujeta, je fuzija različnih stilov, najbolj pa se naslanja na melodiko in ritmiko etno balkanskega izročila. V prvem delu večera bosta nastopila skupaj s Simboličnim orkestrom, ki je nastal po projektih ansambla Terrafolk s simfoniki RTV Slovenije. Pokazala se je namreč potreba po orkestralnih glasbenikih, ki bi s poglobljenim poznavanjem stilskih omejitev in tehničnih prvin evropskih ljudskih glasb znali brati tudi onstran notnih gradiv. Njihovo sodelovanje sega v leto 2014, ko se je duo Aritmija pridružil projektu European Symbolic Orchestra in Terrafolk na daljši mednarodni turneji. Takrat se je porodila ideja, da bi sicer kitarske skladbe dua Aritmija dobile godalno preobleko in tako se je tudi zgodilo. Na tokratnem koncertu se bo skupni projekt predstavil tudi z njunimi novejšimi skladbami, aranžiranimi za godala. Skupaj z duom Aritmija bodo Simbolični orkester nastopili v zasedbi godalnega kvarteta v sestavi: Dejan Gregorič (violina), Bojan Cvetrežnik (violina), Barja Drnovšek (violina) in Klemen Bračko (viola).

V drugem delu Velikega gala koncerta Godalkanje bodo stoli umaknjeni na stran. Otvorili ga bodo godalci različnih starosti iz slovenskih glasbenih šol s skupnima točkama, ki so se ju naučili na delavnicah Godalkanja. Skupen koncert se bo prevesil v poklon Aleksandru Šišiću, velikemu srbskemu violinistu folk glasbe, začetniku novega glasbenega stila, v katerem je spojil klasično violinsko tehniko z melodijami srbske (in balkanske) narodne glasbe. Njegovemu doprinosu in delu se bodo poklonili Bojan Cvetrežnik (solo violina), Barja Drnovšek (druga violina), Uroš Jezdić (harmonika), Rok Škrlj (e-bass), Žiga Šercer (tolkala), Klemen Bračko (kitara, kontrabas) in Areh Mahkovic (kontrabas).

--

O Godalkanju:

Izobraževalni programi na godalih potekajo celo leto, na različnih delavnicah pa je Godalkanje gostilo že mnogo vrhunskih strokovnjakov različnih godalnih stilov iz sedmih držav (med njimi je največ pozornosti požel Luka Šulić, član 2Cellos). Bojan in drugi mentorji so v vseh letih obstoja na poklicno glasbeno pot usmerili številne mlade glasbenike. Godalkanje temelji na prizadevanjih za integracijo znanja evropskih tradicionalnih violinskih stilov (folk glasba) s klasično glasbo in improvizacijo. Nadgrajuje klasično znanje, pridobljeno v glasbenih šolah, z uvajanjem in predstavljanjem različnih glasbenih žanrov in glasbene improvizacije.

Bojan Cvetrežnik, ustanovitelj in mentor Godalkanja, je izvajal večdnevne delavnice pri nas, v Angliji, Belgiji in Nemčiji. Poleg podrobnosti izvajanja srbske violine je njegovo pedagoško delo predvsem povezovanje kvalitet klasične, ljudske in improvizirane glasbo. Mentorica Godalkanja je tudi Barja Drnovšek, specialistka za severno in srednje evropske violinske stile, ki je sodelovala že v več mednarodnih glasbenih projektih.