28.05.2013

Godibodi 2013

Zadruga Celinka je objavila kar devet novih albumov; od tega jih bo pet v živo predstavljenih na festivalu Godibodi, ki bo med 28. in 31. majem potekal v Ljubljani.

Mario Batelić

Založba Celinka je samo v letošnjem letu povila kar 16 albumov! (Foto: Bojan Stepančič)
Foto: Bojan Stepančič

Na tiskovni konferenci v torek, 21. maja, so številni glasbeniki in predstavniki založbe Celinka, ki organizira festival Godibodi, predstavili tako letošnjo šesto izdajo festivala kakor tudi kar deset novih albumov (oziroma devet, saj je plošča Klarise Jovanović z naslovom Medinteran – Pesmi Sredozemlja še v delu). S to bogato bero se je letošnje število Celinkinih albumov povzpelo na šestnajst naslovov, skupni seštevek vseh izdaj pri tej glasbeni zadrugi pa je dosegel zavidljivo število 62 albumov! Lepo število novitet bo doživelo svojo koncertno predstavitev prav na festivalu Godibodi, ki tudi letos poteka v več krajih, ljubljansko tridnevno dogajanje pa se bo odvilo v hostlu Celica, s čimer se Celinka pridružuje obeleževanju desetletnice tega hostla. Poleg Ljubljane, kjer bodo »godibodijevci« zavzeli oder letnega vrta Celice 28., 29. in 31. maja, in sicer vsakič z dvema koncertoma (začetek bo vedno ob 20.30), bo nekaj nastopov v Kopru in Mariboru. Koprska Skupnost Italijanov (Circolo) bo 31. 5. gostila Daria Marušića z zasedbo ter Katarino Juvančič & Dejana Lapanjo z bendom (predstavitev albuma Selivke, ki pa ni izšel pri Celinki), mariborski del Godibodija pa bo v KGB-ju trajal dva dneva, vsakič s po eno zasedbo. Najprej bo nastopila Vruja (31. 5.) in nato še Aphra Tesla Operating System (1. 6.).

Prvi dan festivala Godibodi bo zaznamovala posodobljena istrska glasba; v torek, 28. 5., bosta namreč svoja nova albuma odigrala zasedba Vruja in Dario Marušić z zasedbo. Marušić, ki ga poznamo še iz časov Istranove, redno sodeluje z Vrujo in je prisoten tudi na novem albumu te istrske preporodne zasedbe Brez pašaporta (»brez potnega lista«; naslov je na ovitku zapisan še v drugih dveh istrskih jezikih, hrvaškem in italijanskem, ter globalni angleščini). Marušić bo kot gost nastopil tudi z Vrujo, ki je na promocijski koncert povabila še nekaj gostov, ki so sodelovali na albumu. Ta je konceptualno usmerjen v predstavljanje pesmi, ki so, kot namiguje naslov, svobodno potovale po polotoku in so jih za svoje vzeli pripadniki različnih tam živečih narodov. Marušićev novi album nenavadnega naslova [3 = 1 = n (Music for Minorities and Losers)] (njegov že 15. izdelek) v »enačbastem« delu razkriva podobno misel; enačba po njegovi razlagi pomeni: »tri prekinjene in raztrgane Istre so dejansko ena sama Istra z n kulturnih mikrorealitet«.

Medtem ko za nastopajoče prvega dne lahko rečemo, da so že dobro znana imena ter, v primeru Marušića in Marina Kranjca (vodje Vruje, ki je nekoč igral pri zasedbi Tolovaj Mataj), veterani, bodo na sporedu drugega dne (sreda, 29. 5.) mlade sile, ki pa so vseeno že precej prepoznavne. Izjemoma bomo takrat na festivalu slišali zasedbo, ki nima nove plošče. Gre za sodelovanje pevke Eve Hren (bend Sladcore), ki se osredotoča na reinterpretacijo ljudskih pesmi, zvečine v jazzovskem ključu, ter avstrijsko-slovenskega Anton Feinig Tria. Na sporedu bodo sodobne priredbe koroških ljudskih pesmi ter nove avtorske skladbe. Z avtorsko glasbo, zloženo na pesmi znanih pesnikov o morju, se ponašata tudi pevec Metod Banko (znan predvsem iz zasedbe Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape) in kitarist Teo Collori na albumu Pesem o morju. Piš fino ubrane melanholije v njuni občuteni izvedbi smo začutili tudi na tiskovni konferenci, ko sta zapela dve pesmi.

Sklepni dan festivala (petek, 31. 5.) ponuja kombinacijo veteranov in mladih sil. Slednje predstavlja nekonvencionalna glasbenica Aphra Tesla, ki je že nekaj let prisotna na sceni z različnimi projekti ali sodelovanji (pesem Rožnato življenje zdaj zasedbe Mljask, Elevators, Sounds of Slovenia idr.), album Home in the Zone pa je njen prvenec. Posnela ga je z zasedbo Aphra Tesla Operating System, ki je dejansko trio, v katerem sta še pianist Marko Črnčec in tolkalec Nino Mureškič. Pevka in skladateljica ter multimedijska umetnica je svoje v angleščini zapete pesmi z vplivi jazza, bluesa in tradicionalnih glasb poimenovala »suprematistično erotični art kolaž«. Na samem koncu festivala Godibodi pa bo zagodel Fake Orchestra, ki na albumu Live in Kud (»Kud« je kajpak KUD France Prešeren) slovenske ljudske pesmi odeva v afrobeat, jazz, funk in soul. V ta namen so standardni zasedbi dodali pihalno sekcijo, ki bo seveda nastopila tudi na predstavitvi albuma. Godibodi bo v spremljevalnem programu ponudil še fotografske, likovne in kulturno-zgodovinske razstave ter okrogli mizi.

Poleg omenjenih so pri Celinki izšli še albumi sledečih izvajalcev: Recycleman (Recycleman; gre za nov projekt »enfanta terribla« domače glasbe Alija Ena, ki je nekoč sesuval »levo sceno«), Brencl banda (Vetrova svatba), NOVA Jazz Quintet (Flow of Inertia) ter Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape (Talisman). Kljub dobri beri diskografskih novosti in (kolikor smo doslej uspeli preposlušati) odlični glasbi na svežih albumih, je na koncu tiskovne konference, ki jo je duhovito in spretno izpeljal Jure Longyka ob pomoči številnih glasbenikov, zavel bolj pesimističen duh. Vodja Celinke Janez Dovč je namreč povedal, da razmišljajo o tem, da bi (z izjemo objav iz serije Sozvočja Slovenije) nehali izdajati cedejke in bi se osredotočili na digitalne izdaje. Bilo je jasno nakazano, da krizo čutijo tudi pri njih; a ni druge, kot da jim vrnemo modre besede, ki so jih zapisali na letaku festivala: »Kljub temu da je kriza nedvoumna, globalna in lokalna, verjamemo, da se jo bo rešilo z več in ne manj kulture