06.09.2018

Operno-baletna predstava Gospod in hruške

V soboto, 8. septembra ob 17h, bo v ljubljanskem Cankarjevem domu premiero doživela nova glasbena pravljica Dušana Bavdka, nastala na osnovi slovenske ljudske pesmi.

Press info

Gospod in hruške

Gospod in hruške je tako slovenska ljudska pripovedka kot ljudska pesem. Po slednji, povzeti iz knjige Pesmi in šege moje dežele avtoric Dušice Kunaver, Zmage Kumer in Helene Ložar-Podlogar, je skladatelj skupaj s Simono Drenik Bavdek napisal libreto. 

Vsebina glasbene pravljice temelji na istoimenski ljudski pesmi in tudi glasbeno izhaja iz njenega napeva, ki kot rdeča nit povezuje pesmi posameznih likov. Gospod bi jedel hruške, vendar se mu jih ne ljubi nabrati. Ponje zaman pošilja vse po vrsti: medveda, ogenj, vodo, palico in soseda. Nazadnje ponje pošlje še ljubko deklico.

Posebnost uprizoritve bo, da bo na odru poleg dveh opernih pevcev ob orkestrski spremljavi nastopila tudi deklica, ob njej pa še sedem mladih baletnikov – torej bo to operno-baletna predstava.Vključeni sta tudi pesmi Poet Cirila Zlobca in Kritična metoda Janeza Menarta.

Glasbeno vodstvo: Mojca Lavrenčič.
Režija: Eva Hribernik.
Koreografija: Vesna Cestnik Tehovnik.

Zasedba:
Gospa: Irena Yebuah Tiran, mezzosopran.
Gospod: Jaka Mihelač, bariton.
Deklica: Sara Bavdek / Nela Leskovic.
Baletni plesalci in Komorni orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča.