12.11.2019

Gregor Podlogar: Ameriški verzi in note v 2. polovici 20. stol

V petek, 15. novembra ob 19. uri, bo v Vodnikovi domačiji potekalo predavanje Gregorja Podlogarja.

Press info

Gregor Podlogar: Ameriški verzi in note v 2. polovici 20. stol

V Vodnikovi domačiji bodo ob petdeseti obletnici smrti enega najbolj znanih predstavnikov Beat generacije Jacka Kerouacka (1922–1969) pretresali, kako je glasba, predvsem jazz, postala del ameriške literarne scene po II. svetovni vojni.
Jazz je imel in še ima močan vpliv ne le na pesniške estetike, temveč je pesnikom in pesnicam odprl nove, drugačne možnosti prezentacije poezije in omogočil, da se je v poeziji več eksperimentiralo, več raziskovalo, polagalo več pozornosti ritmu. To je pomenilo, da se lahko v drugem mediju, tj. v jeziku, ustvari podobno estetsko izkušnjo, kot jo podaja jazz.

Na predavanju si boste ogledali in poslušali odlomke arhivskih branj predstavnikov beatniške generacije ter izbranih komadov.

Predavanje pripravlja Gregor Podlogar, pesnik, urednik, prevajalec sodobne ameriške poezije in občasni didžej teoP, ki zadnjih nekaj let živi in ustvarja na Dunaju.

Serija pogovorov in predavanj Ameriška kultura v literaturi glasbi je glasbeno-literarna dvoživka, kjer literarna besedila predstavljamo v novih prevodih, glasbena pa v novih interpretacijah. Mesečna srečanja ameriško kulturo odstirajo skozi prizmo jazza, hip hopa, punka, poezije in proze.