14.11.2016

Harmonia Concertans 2016, Atrij ZRC-ja in Križevniška cerkev

V 6. sezoni 2016 bo na petih programsko zaokroženih koncertih, ki bodo potekali v Atriju ZRC-ja ter Križevniški cerkvi, zazvenela srednjeveška in baročna glasba iz Francije, Anglije, Nemčije in Italije.

Press info

Harmonia Concertans 2016

Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana.

Harmonia Concertans 2016

Četrtek, 3. marca 2016, ob 20. uri - Atrij ZRC-ja
Torek, 19. aprila 2016, ob 20. uri - Atrij ZRC-ja
Petek, 20. maja 2016, ob 20. uri - Križevniška cerkev
Torek, 18. oktobra 2016, ob 20. uri - Atrij ZRC-ja
Torek, 15. novembra 2016, ob 20. uri - Atrij ZRC-ja

Abonmaji po enotni ceni 20 € so na voljo na blagajni knjigarne AZIL, Novi trg 2, Ljubljana. Tam lahko teden dni pred vsakim koncertom kupite posamezne vstopnice po enotni ceni 5 €.

Torek, 15. novembra 2016, ob 20. uri
V modernem slogu
Castello, Fontana, Buonamente
Ansambel musica cubicularis: William Dongois, cink; Alice Julien-Laferrière, violina; Stefan Legée, pozavna; Domen Marinčič, čembalo; Tomaž Sevšek, orgelski pozitiv

Na sklepnem koncertu letošnje sezone bodo zazvenele koncertantne in solistične sonate italijanskih mojstrov prve polovice 17. stoletja. Takratni instrumentalisti so se zgledovali po sodobni vokalni glasbi in ustvarili nov ekspresivni slog, ki ga je vodja pihalnega ansambla cerkve sv. Marka v Benetkah Dario Castello poimenoval »stil moderno«. Ansambel musica cubicularis bo nastopil v petčlanski zasedbi z gosti iz Francije pod vodstvom znanega cinkista Williama Dongoisa.

William Dongois že petindvajset let sodeluje z vodilnimi ansambli in dirigenti, kot so Hespèrion XX, Concerto Palatino, Tragicomedia, Taverner Players, Gabrieli Players, Musica Fiata, Concerto Vocale, Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Andrew Parrott in René Jacobs. Z lastnim ansamblom Le Concert Brisé nastopa na festivalih po vsej Evropi. Kot solist in ansambelski glasbenik je posnel več kakor osemdeset zgoščenk. Poučuje na konservatorijih v Ženevi in Lyonu.


Četrtek, 3. marca 2016, ob 20. uri
Zmagoslavje ljubezni
Montéclair, Campra, Couperin
Ansambel musica cubicularis: Aco Aleksander Bišćević, tenor; Benedek Csalog, baročna prečna flavta; Domen Marinčič, viola da gamba; Sam Chapman, teorba; Tomaž Sevšek, čembalo


Torek, 19. aprila 2016, ob 20. uri
Ahil na Skirosu
Giuseppe Arena: arije iz arhiva grofov Attems iz Slovenske Bistrice
Ansambel musica cubicularis: Bernarda Bobro, sopran (Ahil); Gwendolen Martin, sopran (Dejdameja); Bojan Čićić, baročna violina; James Toll, baročna violina; Erika Emans, baročna viola; Domen Marinčič, baročni violončelo; Tomaž Sevšek, čembalo


Petek, 20. maja 2016, ob 20. uri
Za dve basovski violini
Jenkins, Simpson, Lawes
Ansambel musica cubicularis: Christoph Urbanetz, viola da gamba; Domen Marinčič, viola da gamba; Tomaž Sevšek, orgelski pozitiv

Tretji koncert letošnje sezone bo izjemoma v Križevniški cerkvi, nedaleč od Atrija ZRC, in bo potekal tudi v sklopu festivala violončela Cellofest Ljubljana 2016. Posvečen bo glasbi najvidnejših angleških skladateljev 17. stoletja, ki so komponirali za zasedbo dveh viol da gamba in orgelskega pozitiva. V tehnično zahtevnih suitah, fantazijah in variacijah so na edinstven način združevali melodije, virtuozne pasaže, polifonijo in akorde.

Gost ansambla, Christoph Urbanetz, je študiral violo da gamba v Gradcu, pri Paolu Pandolfu na Scholi Cantorum Basiliensis in pri Vittoriu Ghielmiju v Luganu in na salzburškem Mozarteumu. Leta 2006 in 2009 je dobil nagradi na mednarodnem tekmovanju za violo da gamba Bach-Abel v Köthnu, zmagal je tudi na tekmovanju v Sevilji. Kot solist in član ansamblov Il suonar parlante, Labyrinto, Armonico Tributo Austria, Ars Antiqua Austria, Wiener Akademie in La Cetra nastopa po vsej Evropi. Snema za založbe Harmonia Mundi France, Brilliant Classics, ORF, Pan in Oehms Classics. Poučuje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.

Vstopnice po enotni ceni 5 € so na voljo teden dni pred koncertom v knjigarni Azil na Novem trgu 2. Knjigarna Azil (tel. (01) 47 06 475) je odprta od ponedeljka do petka med 10. in 20. uro, v soboto med 10. in 14. uro.

N. B.: Koncert bo izjemoma potekal v Križevniški cerkvi (Trg francoske revolucije 1, Ljubljana), 170 m od Atrija ZRC.


Torek, 18. oktobra 2016, ob 20. uri
Poljub miru
Pesmi svete Hildegarde iz Bingna
Sabine Lutzenberger, glas in zvončki

 

Več o ciklu ter nakupu vstopnic