28.05.2018

Hrupni dnevi

Med 30. majem in 1. junijem se bo na vrtu Gala hale odvila prva edicija mednarodnega festivala Hrupni dnevi.

Dušan Mijanović

Hrupni dnevi

Idejo za festival Hrupni dnevi je podala ekipa Specialka (Matej, Blaž, Matic in Andraž), ki skupaj organizira koncerte organiziramo od leta 2011, zadnja leta pa pod okriljem društva Kapa vozi serialko Hrupni večeri v Gala hali. "Po štirih letih smo čutili, da je čas za prevetritev cikla. Pod imenom Hrup smo se z mnogimi ljudmi preizkusili v marsičem, festivala pa še nismo naredili. Letni vrt Gala hale je vsem ljuba lokacija - nekako prijetno domače se počutimo tam. Zdi se nam odličen prostor za takšne dogodke. Kaja Deskovic iz Kape je takoj podprla idejo, našli smo primeren termin in se lotili dela," je dejal organizator Andraž Kajzer in dodal, da je bilo kriterijev pri izbiri nastopajočih mnogo in nič. "Predvsem smo iskali bende, ki jim vsi z veseljem prikimamo. Najprej smo streljali vsepovprek, mnogo imen je bilo v igri, veliko dogovarjanja, obenem pa smo tudi vedeli, kaj si želimo z domačega vrta. Nabor je pisan, ampak vsak nastopajoči ima svojo zgodbo. Lynch in 7AM sta dva nam ljubših mlajših bendov. Slednje smo recimo skupaj ujeli na lanskem finalu Klubskega maratona, kjer so nas odpihnili. ŠKM bando spremljamo že leta. Igrali so tudi na prvem koncertu, ki smo ga organizirali in veseli smo, da so se odločili, da bo njihov edini ljubljanski koncert pred novo ploščo prav na Hrupnih dnevih. Pa še nov material bomo slišali. Warrego Valles sta letos izdali odličen album. Ko smo ujeli njun nastop marca v Kinu Šiška, smo si rekli, da ju nujno povabimo. Za finale je še Blaž privolil v to, da premierno predstavi svoj novi album Steven - nedvomno eden bolj inovativnih domačih producentov, ki nas navdušuje vse od prvega koncerta v Gala hali pred leti."

Organizatorji so imeli srečo tudi z regionalnim izborom. "Tus Nua so sicer pri nas še neznanka, je pa vredno omeniti, da je njihov lanski prvenec hrvaški glasbeni prortal Muzika.hr okronala z nazivom najboljšega hrvaškega albuma leta 2017. Vedno smo bili na vezi z Beogradom - v zadnjih letih smo gostili Bitipatibi, Kriške, Crve, VVhile, Straight Mickey and The Boyz... Basist slednjih ima nov bend - Turisti. Takoj smo se nalezli prvenca in tako prvič prihajajo v Ljubljano. Ameriški zasedbi Melkbelly in Big Ups sta na srečo na turneji in se je vse skupaj nekako poklopilo. Zahvala gre tudi Niku Drozgu, ki organizira Level Up večere v klubu Channel Zero, da je dovolj hitro ugotovil, da pripravljamo festival ravno v teh dneh in nam 'posodil' Big Ups," je Kajzer izpostavil srečne okoliščine pri izbiri ameriške skupine.

Za odtenek se bodo predstavili tudi domači didžeji. "Super je, da se nekdo loteva široke palete klubske glasbe kot to počneta glasbena aktivista Partijska linija. V četrtek pa vrti naš Holomondo, ekipni didžej torej, ki sicer slovi po nikoli kratkih partijih indie himn, tokrat pa se bo preizkusil v 'sentiših', zmanjšal hitrost in nas zazibal poletni atmosferi primerno," je povedal Kajzer.
"Če potegnemo črto pod celoten festival, gre za en kup novejše glasbe, nedavnih odkritij, premier... Če bo kdo rekel, da gre za butični lokalni festival za glasbene sladokusce, mu tega ne bomo zamerili," je dejal Andraž Kajzer.
Kakor vsi organizatorji poletnih festivalov tudi organizatorji Hrupnih dnevov budno spremljajo vremensko napoved. "Vreme naj zdrži! V primeru slabega vremena, se seveda selimo v Galo halo. Ampak mi bi bili raje zunaj. Letni vrt namreč omogoča marsikaj - prvi dan bomo za uvod gledali jagodni izbor kratkih filmov sosedskega Tabor Film Festivala. Drugi dan gostimo nekaj finih stojnic - Existential Emoji, Urška Alič, Pirate Piška, Nimaš izbire... V petek pa po vrtu nadaljujemo tudi notri. Poleg tega bo možno na vrtu tudi kaj prigriznit, pa še nekaj presenečenj se obeta. Če bo potrebna selitev v klub, bomo seveda poskrbeli, da bo izveden ves program, " je v želji, da bo prva edicija pognala korenine za naslednja leta, zaključil Kajzer.

Sreda, 30. maj 2018 ob 20. uri
Tabor Film Festival / international short film festival
(trije kratki filmi po izboru festivala in pogovor z režiserji)
ŠKM banda
Tús Nua

Četrtek, 31. maj 2018 ob 19. uri

hrupni bazar (Pirate Piška, Existential Emoji, Urška Alič "Goods to wear, to stare", Nimaš izbire)
BIG UPS
Melkbelly
7AM - the band
Holomondo: Sentiši

Petek, 1. junij 2018 ob 20. uri
Blaž - predstavitev albuma Steven
Warrego Valles
Grupa Turisti
Lynch
Partijska linija