18.12.2017

Igor Lumpert na še vedno živih Sozvočjih sveta

Cikel Sozvočja sveta v ljubljanskem hostlu Celica se zaenkrat nadaljuje in tokrat bo nastopil znameniti slovenski jazzovski saksofonist in skladatelj z domicilom v New Yorku.

SIGIC

Igor Lumpert
Foto: Borut Peterlin

Prejšnji teden smo na Sigic pisali, da se cikel Sozvočja sveta končuje, ker namerava MOL izpeljati prodajo hostla Celica. Predvidena dražba v četrtek 14. decembra je - tudi s pomočjo iniciative "Celice ni mogoče prodati" - odpadla, kakšni pa so nadaljnji načrti lastnika, pa trenutno še ni jasno. Zaenkrat se torej program v Celici nadaljuje in na jutrišnjih, tj. v torek 19. decembra, Sozvočjih sveta (ter na Celičnem jamu ki bo sledil) bo nastopil saksofonist Igor Lumpert.

Lumpert je leta 1975 v Novem mestu rojeni tenorski saksofonist in skladatelj, ki živi in dela v New Yorku. Pri devetnajstih se je vpisal na študij na Brucknerjev konservatorij v avstrijskem Linzu, ki ga je končal z odliko. Študij glasbe je nato kot štipendist nadaljeval še na New School v New Yorku v ZDA. Sodeloval je z glasbeniki, kot so Nasheet Waits, John Abercrombie, Reggie Workman, Ben Monder, Matt Brewer, Tommy Crane, Robert Glasper, Damion Reid, Sam Barsh, Jason Palmer, Chris Tordini, Boris Kozlov, Igor Bezget, Jonathan Blake, Jacob Bro in Sonny Simmons. Nastopil je na mnogih pomembnih jazz festivalih, kot so Jazz festival München (Nemčija), Jazz festival Ljubljana, Jazz festival Novi Sad (Srbija) idr. Poleg tega je nastopal po različnih jazz klubih v New Yorku in po Evropi: Jazz Standard, Cornelia Street Cafe, Supperclub, Kavehaz, Porgy and Bess (vsi Dunaj); Unterfahrt (München, Nemčija), Galerie Mearz (Linz, Avstrija), Kset (Zagreb, Hrvaška), Karabit Cafe (Sarajevo, BiH), Guru (Atene, Grčija) itd.