22.01.2018

Eleven

Saksofonist in skladatelj Igor Lumpert je skupaj s svojo skupino Innertextures prejšnji teden v Čikagu predstavil svoj novi album.

Dušan Mijanović

Igor Lumpert & Innertextures
Foto: arhiv Igorja Lumperta

Na albumu Eleven so poleg saksofonista Igorja Lumperta sodelovali tudi vrhunski ameriški glasbeniki: Greg Ward na alto saksofonu, Jonathan Finlayson na trobenti, John Ellis na bas klarinetu, Chris Tordini na kontrabasu ter Kenny Grohowski na bobnih. Glasbeniki se poznajo še iz časov študentskih let. "Res je, da nismo nikoli prej nastopili skupaj, ampak v različnih glasbenih formacijah. Se pa seveda čuti, da nas veže delček skupne glasbene zgodovine," je dejal Lumpert.

Album Eleven je produciral svetovno znani producent Robert Sandin. Igorjev izvirni glasbeni izraz, ki je plod fuzije in medsebojnega vplivanja dveh popolnoma različnih svetov, kot sta Dolenjska in Brooklyn, je vzbudil pozornost Roberta Sandina, ki se lahko pohvali s producentsko sodelovanje z glasbenimi zvezdniki, kot so Sting, Herbie Hancock in Wayne Shorter. "Sandin, s katerim sem študiral kompozicijo, je sam predlagal, da bi produciral moj naslednji album. Eleven je bil posnet pod njegovim producentskim vodstvom letos maja v Brooklynskem studiju Bunker, kjer sem sodeloval z že omenjeni vrhunskimi ameriškimi glasbeniki. S to zasedbo sem lani nastopil tudi na krajši evropski turneji z zaključnim koncertom na 58. jazz festivalu v Ljubljani".

V drugi polovici januarja se je Igor odpravil na kratko DIY predstavitveno turnejo po priznanih ameriških klubih, kot sta Constellation v Čikagu ter Cornelia Street Cafe v New Yorku.

Domači publiki bo album Eleven predstavil meseca maja v okviru festivala Jazz Cerkno.