23.05.2017

Igraj se z mano

V okviru mednarodnega humanističnega festivala Igraj se z mano bo na ljubljanskem Kongresnem trgu, od torka, 23. do petka, 26. maja potekalo pestro glasbeno dogajanje.

SIGIC

Igraj se z mano

Povezovanje skozi igro je tudi eno od vodilnih načel dogodkov v okviru Mednarodnega festivalskega leta Igraj se z mano, ki s svojimi aktivnostmi spodbujajo socialno integracijo oz. inkluzijo med otroci, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami ter večinsko populacijo vseh generacij. Mednarodno festivalsko leto Igraj se z mano poteka v okviru Centra Janeza Levca Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije. Festival v Ljubljani bo tudi letos razdeljen na dnevni in večerni del. Letošnji večerni program je nadgrajen in je v luči aktualne begunske tematike posvetili medkulturnosti. Namen je skozi glasbo združiti vrhunske glasbenike, osebe s posebnimi potrebami ter lokalno skupnost, saj se na tak način vzpodbuja inkluzija v družbi, krepi se strpnost in razbija stereotipe.

Kongresni trg bo vse 4 dni napolnjen z glasbo. Na odru se bodo pridružili otroci in mladostniki s Centra Janeza Levca Ljubljana, domači glasbeniki, kot so raper in ambasador projekta Zlatko, letošnji slovenski evrovizijski predstavnik Omar Naber, Hamo, Ula Ložar - predstavnca Slovenije na mladinski Evroviziji, Jurki, vrhunski jordanski violinist Yarub Smarait in drugi. V Ljubljani se bo predstavila mednarodno priznana glasbenica iz Sirije, ki je bila zaradi vojne primorana zapustiti svojo domovino.

PROGRAM (odvijal se bo na velikem odru na Kongresnem trgu)

Torek, 23. maj 2017

Otvoritveni koncert večernega dela festivala “Igraj se z mano” predstavlja najrazličnejše domače in tuje glasbenike s širokim spektrom sodobnih glasbenih zvrsti – od popevke do rapa. Nastopila bodo zveneča imena slovenske glasbene scene, ki bodo v sodelovanju z zborom otrok s posebnimi potrebami Centra Janeza Levca Ljubljana in raznovrstnostjo gostov od doma in po svetu ustvarili inkluzijo skozi performans. Večer je posvečen širjenju kulture inkluzije, raznolikosti, strpnosti ter vzpodbujanju in pomembnosti tovrstnih projektov v slovenskem glasbenem prostoru.

Nastopajoči: otroci s Centra Janeza Levca Ljubljana, Zlatko, Omar, Hamo, Jurki, Ula Ložar, Kvartet Igraj z nami.

Sreda, 24. maj 2017

Ganljivo zgodbo Jawe Manla, ki jo je državljanska vojna prisilila v begunstvo v Evropi, bo v glasbeni interpretaciji izvedla Jawa skupaj z gostom Ali R Taha, ki prav tako prihaja iz Sirije. Njena težka pot, ki se odraža v pestrosti njenega repertoarja, jo je preko Egipta in Turčije vodila v Evropo, natančneje na Nizozemsko. Večer arabske glasbe je namenjen vsem ljubiteljem eksotične, orientalske, improvizirane, klasične in tradicionalne glasbe, katerega glavna sporočilnost je strpnost, hitra in učinkovita integracija beguncev ter pomembnost kulturne raznolikosti v Sloveniji in Evropi nasploh.

Nastopajoči: Jawa Manla, Ali R Taha, Kvartet Igraj z nami.

Četrtek, 25. maj 2017

Los Niños De Nunca je novo nastali projekt mladega slovenskega trobentača in skladatelja Timoteja Kotnika. Splošno znan kot provokativen trobentač bo s svojim projektom stopil še korak dlje, saj njegova glasba združuje latino glasbo z najrazličnejšimi zvrstmi modernih in tradicionalnih glasbenih oblik – od arabske glasbe do jazza. Njegovo skupino sestavljajo glasbeniki z najrazličnejšimi glasbenimi in kulturnimi ozadji, kar daje nastopom dodatno vrednost. Prizadevanje k širjenju kulture inkluzije s poudarkom na družbeni odgovornosti se odraža tako v njegovi glasbi kot tudi v konceptih “Družbeno odgovoren glasbenik” in “Inkluzija skozi performans”. Kotnik s svojo glasbeno virtuoznostjo navdušuje v Evropi in na Bližnjem vzhodu in sodeluje z mnogimi glasbeniki svetovnega kova v najrazličnejših glasbenih zvrsteh, od jazza do arabske glasbe.

Nastopajoči: Timotej Kotnik, Yarub Smarait, Kvartet Igraj z nami.

Petek, 26. maj 2017

Jordanski violinist Yarub Smarait bo premierno v Sloveniji na petkovem koncertu predstavil projekt RastAsia s svojega zadnjega albuma Ya Salam. Njegov inovativen pristop združevanja Arabske glasbe z modernimi glasbenimi oblikami, ga umešča v sam vrh glasbene elite na Bližnjem vzhodu. S svojo virtuoznostjo navdušuje tako publiko, kot tudi glasbeno elito v Evropi, Levantu in Severni Afriki. Yarub je sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so Placido Domingo, Jose Thomas, Victor Mendoza, New York Gypsy All Starts, Souad Massi, Lena Chamamyan in svetovno priznanim Španskim producentom Javier Limon. Petkov zaključni spektakel je mešanica ekostičnosti orientalske glasbe s pridihom jazza, funka, latina in balkanske glasbe.

Nastopajoči: Yarub Smarait, Timotej Kotnik, Kvartet Igraj z nami.

Vstop na vse večerne dogodke bo brezplačen!