12.09.2013

Improvizirana godba brez meja

V Goriških Brdih bo 13. in 14. septembra potekal že tretji festival Brda Contemporary Music Festival, festival sodobnih jazzovskih godb, improvizacije, poezije, plesa, razstav in instalacij, ki odzvanjajo v duhu kreativnega skupinskega ustvarjanja.

Luka Zagoričnik

Orkester Brez meja pod vodstvom Johannesa Bauerja na lanskoletnem festivalu Brda Contemporary Music Festival. (Foto: Iztok Zupan)
Foto: Iztok Zupan

V Goriških Brdih bo v srednjeveški vasici Šmartno 13. in 14. septembra potekal že tretji festival Brda Contemporary Music Festival, festival sodobnih jazzovskih godb, improvizacije, poezije, plesa, razstav in instalacij, ki odzvanjajo v duhu spontanosti, kreativnega skupinskega ustvarjanja, druženja, učenja in predvsem muziciranja. Gre za tretjo edicijo festivala, ki ga je v Brdih zasnoval naš znani tolkalec Zlatko Kaučič. Z njim Kaučič nadaljuje poslanstvo, ki ga je v tamkajšnjih krajih začel ob svoji vrnitvi v Slovenijo in ga kasneje nadaljeval s svojim glasbenim poučevanjem, skozi katero se je v zadnjih letih vzpostavila navdušujoča srenja mladih glasbenih ustvarjalcih, ki snujejo na raznolikih področjih, njihov skupni imenovalec oziroma raje skupna nit pa je improvizacija, toda ne le kot način muziciranja, temveč kot socialno okolje, ki temelji na sodelovanju. Sodelovanje leži tudi v sami srčiki programske zasnove letošnjega festivala, ki se nujno povezuje z italijanskimi glasbeniki in organizacijami, kot sta Hybrida Space in Dobialab ter s tem dejansko briše meje in vzpostavlja trdne vezi in koncepte mreženja. V jedru festivala ostaja gostujoče ime znanega tujega improvizatorja. Po znamenitem britanskem saksofonistu Evanu Parkerju in nemškemu pozavnistu Johannesu Bauerju letošnji festival gosti nič manj znanega nizozemskega saksofonista Aba Baarsa, člana enega najbolj znanih improvizatorskih sodobnih jazzovskih orkestrov ICP Orkest. Baars bo na festivalu nastopil v duetu z Zlatkom Kaučičem, predvsem pa bo dva dni vodil osrednji projekt festivala, prvi domači orkester, ki snuje na križišču svobodno improvizirane glasbe in jazza, Orkester brez meja/Senza Confine Orchestra. Orkester je nastal na prvem festivalu, odtlej pa pod Kaučičevim vodstvom ustvarja izjemno glasbo, ki prihaja skozi skupinski zven domačih in italijanskih improvizatorjev. Člani orkestra hkrati tvorijo glavni skelet letošnjega programa.

Letošnji program se začne v petek, 13. septembra, z nastopom našega odličnega freejazzovskega tria Drašler / Karlovčec / Drašler (Marko Karlovčec – saksofon, Jošt Drašler – kontrabas in Vid Drašler – bobni). Trio s tem nastopom nadaljuje svoj letošnji pohod po sorodnih glasbenih festivalih. Program bo nadaljeval italijanski kvartet Aghe Clope (Giorgio Pacorig – rhodes, Paolo Pascolo – flavta, altovski saksofon, Andrea Gulli – elektronika, Stefano Giust – tolkala), katerega izraz tiči med improvizacijo, dediščino fusiona in sodobno elektroniko. Nato bo nastopila domača jazzovska zasedba z zanimivo kombinacijo glasbil There Be Monsters, ki jo tvorijo saksofonist Boštjan Simon, Marko Črnčec na harmoniki in Goran Krmac na tubi in Bojan Krhlanko na bobnih. Ob koncu programa bo godbe sukal Iztok Zupan, naš znani fotograf, ki bo naslednji dan odprl razstavo svojih koncertnih fotografij. Prvi večer bo zaključila svetlobna instalacija Hybrida Light Show  kolektiva Hybrida Space, ki že vrsto let ustvarja imeniten glasbeni program v Vidmu (Udine), Čenti (Tarcento) in okolici.

Naslednji dan, 14. septembra, se začne s fotografsko projekcijo Iztoka Zupana in se nadaljuje z nastopom lokalne pleh bande, Mladinskega pihalnega orkestra Brda, nadaljevanje pa bo odzvanjalo v sozvenenju poezije in glasbe z nastopom pesnice Petre Koršič, saksofonista Boštjana Simona in tolkalca Mareka Fakuča. Spoj poezije in glasbe skozi skupni zven seveda leži tudi v središču ustvarjanja Zlatka Kaučiča, ki bo ta dan na festivalu nastopil z gostujočim pihalcem Abom Baarsem in z njim še dodatno začinil svojo impresivno muziciranje s svetovnimi velemojstri improvizirane glasbe. Pred njim bo nastopil plesno-glasbeni dvojec Paolo Pascolo in plesalka Caterina Gottardo  ter njegov stalni sodelavec, odlični italijanski kontrabasist Giovanni Meier s solističnim recitalom. Festival se bo zaključil z nastopom Orkestra brez meja pod vodstvom Aba Baarsa, ki bo oba dneva festivala orkester vodil na zgodnjih jutranjih glasbenih delavnicah.

Kaučič je festival zasnoval pred tremi leti na pobudo Občine Brda, in sicer zato, da bi se vzpostavile vezi med (obmejnimi) italijanskimi in domačimi glasbeniki; poudarek je na improvizaciji ter izmenjavi izkušenj skozi druženje in muziciranje, ki ju je strnil v Orkestru brez meja. Kaučič v ta namen vsako leto povabi vrhunske tuje improvizatorje, ki s člani orkestra delijo izkušnje na glasbenih delavnicah, kar je edinstvena tovrstna izkušnja pri nas, vsaj na tako vrhunskem nivoju in v kontekstu večjega ansambla; ideja seveda korenini v Zlatkovem Kombu. Festival tako v času vsesplošne hipermedijske razpršenosti in mačehovskega odnosa do kulture ponuja intenzivno dvodnevno izkušnjo, ki predstavi improvizirano godbo v njeni heterogenosti, vzpostavi prepotrebna mreženja in sodelovanja, izpostavi ključne domače in italijanske mlade glasove v improviziranih godbah in se hkrati smelo umesti v lokalno okolje. To je vsekakor več kot hvalevreden angažma ustvarjalca, ki ga samo letos do konca leta čakajo še izdaja nove plošče pri znani poljski založbi Not Two, solistični nastopi in predavanja v Wrocławu na Poljskem, nastop v duetu z Evanom Parkerjem na jazzovskem festivalu v Skopju, igranje z legendarnim pozavnistom Giancarlom Schiafinnijem na festivalu v Peruggi, koncerta v Italiji z legendarnim ameriškim pihalcem Oliverjem Lakeom, doma duet z Milkom Lazarjem in prihajajoči projekt s Svetlano Makarovič! Ta neumorni duh in zagnanost Zlatka Kaučiča je duh, ki preveva tudi zven godb, poezije, fotografij in instalacij letošnjega festivala.