06.04.2022

Iz moje poslušalnice: Andrej Černelč

Današnjo poslušalnico je izbral vsestranski glasbenik in aktivist Andrej Černelč iz Bistrice ob Sotli.

SIGIC

Andrej Černelč
Foto: Gaja Pekošak

Dežurni krivci - Wanna Kill (Strup, 2007)

Andrej: Prvi bend, ki je davnega leta 1997 nastopil v bistriškem Klubu Metulj, še vedno igra, nazadnje je lani izšla odlična plošča Narobe svet. Ampak odločil sem se za hit iz njihove najbolj strupene plate.


N'toko - Gorenje (Be10n, 2020)

Andrej: Mojo repersko plat sta od Slovencev najbolj zaznamovala Klemen Klemen in N'toko. Izbral sem slednjega, ker sem ga mogoče poslušal malenkost več. In ta komad mi je hud, pa še izšel je pri Beton Records, ki izdaja res zanimive in sveže domače izdelke.


Olfamož - Anton Stres (Hupam, da ste dobro, 2015)

Andrej: Olfamoštvo na čelu z Andrejem Fonom je zdaj že davnega leta 2015 ustvarilo mojstrsko ploščo Hupam, da ste dobro. Zbirki ne manjka izjemnih, včasih grobih, včasih nežnih, a vedno skrajno obešenjaških popevk.

Anže Zorman: recenzija albuma Hupam, da ste dobro (Odzven)


Svetlana Makarovič - Teci, punčka (Nočni šansoni / Dajdamski portreti, 1998)

Andrej: Velikanka slovenske poezije je še vedno ostrega duha in peresa. Pred časom sem jo zelen od strahospoštovanja povprašal, če smem objaviti svojo uglasbitev njene pesmi Kost, in je prijazno privolila. Nisem je še objavil ... Ampak naj se trudim, kolikor hočem, najboljša interpretka Svetlaninih pesmi bo vedno ona sama.


Baltazar - Declicker (2017)

Andrej: Ta spisek ne bi bil popoln brez mojih bistriških bratov po duhu. Valentino in Damjan v laboratoriju norega profesorja mešata izredno trde in inovativne zlitine ... Čakam samo, da jih pretočita še na kak nosilec zvoka.


Iz uredništva:

Andrej Černelč iz Bistrice ob Sotli je kantavtor in pisec. Od štirinajstega leta je sodeloval pri različnih bendih in projektih, kot so Eternia, Malik, MánaThe Ghen in Pat Tern. Ob kantavtorskem udejstvovanju igra tudi kitaro in poje v stoner bendu Dunraven, v duetu FlipFlop repa in po novem v ansamblu Disco Quality igra ritem kitaro. Leta 2018 izdal knjigo 24. besedil kantavtavtorskih pesmi z naslovom Pol Pol. Aktivno sodeluje pri Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli (Klub Metulj) ter se zavzema za sistemski pristop k varovanju okolja.

Dunraven - Teci, teci bistra voda (2021)