10.08.2020

Iz moje poslušalnice: Anže Rozman

Tokratni izbor prihaja iz Los Angelesa, kjer živi in ustvarja skladatelj filmske glasbe Anže Rozman.

SIGIC

Anže Rozman

Ansambel bratov Avsenik: Slovenija odkod lepote tvoje (1974)

Anže:Ker že nekaj časa živim v tujini, je prva izbrana skladba Slovenija odkod lepote tvoje ansambla Avsenik. Besedilo pesmi mi seže do srca še toliko bolj, ker sem daleč od svoje domovine. Izredno pogrešam dom, družino, prijatelje in našo prelepo zeleno Slovenijo. Ljudje tu težko razumejo, kako sem lahko tako domotožen. Misel na domovino me spremlja vsak dan od jutra do večera in komaj čakam dan, ko se bom lahko spet vrnil nazaj domov. Zaradi Covid-a žal trenutno zame potovanje v Slovenijo ni mogoče. Slovenija je res biser in upam, da se vsak Slovenec zaveda, v kako prelepi državi živi.

Laibach: Resistance is Futile (Spectre, 2014)

Anže: Eden izmed mojih najljubših slovenskih projektov pri katerem sem sodeloval, je bil koncert skupine Laibach z RTV Simfoničnim orkestrom  2.9.2016 v Ljubljanskih Križankah. Za koncert sem pripravil vse aranžmaje za orkester. S skupino Laibach in njihovim članom Luko Jamnikom smo kar nekaj mesecev pripravljali in pilili skladbe za koncert in vsi smo bili na končni izdelek res ponosni. Koncert je bil izjemen. Z Luko sva postala dobra prijatelja. Med delovnimi meseci sva se skoraj vsaka dva tedna dobila v restavraciji Maru in si privoščila najboljši sushi v Ljubljani.
Miroslav Aakrapović: recenzija albuma Spectre (Odzven)

Anže Rozman: Glasba za državno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti 2014

Anže: Med svoje najljubše spomine lahko uvrstim tudi državno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnostni 2014. Le redko imamo skladatelji možnosti delati s tako veliko zasedbo. Glasbo je namreč izvajal skoraj 600 članski korpus. Dirigent Simon Dvoršak je vodil 85 članski orkester Akademije za glasbo in 500 članski združeni zbor Univerze v Ljubljani. V zasedbi pa je sodeloval tudi DJ Jamirko.  Takrat sem imel komaj 25 let in sem bil ravno na začetku svoje kariere. Ta državna proslava mi bo vedno ostala tesno v spominu.

Jani Golob: Koncert za harfo in orkester

Anže: V izbor skladb moram vključiti vsaj eno skladbo svojega mentorja Janija Goloba. Poslušali bomo njegovo skladbo Koncert za harfo in orkester v izvedbi Orkestra Slovenske Filharmonije in harfistke Mojce Zlobko Vajgl pod vodstvom Marka Hribernika. Jani je res mojster obvladovanja različnih brav orkestra. Jani ni le odličen skladatelj ampak je tudi izjemen mentor. Med študijem kompozicije na Akademiji za Glasbo sem namreč študiral pod njegovim mentorstvom in brez njega prav zagotovo ne bil bil skladatelj, ki sem danes. Jani mi je predal res veliko znanja in nikoli ni bilo vprašanja na katerega mi ne bi znal odgovoriti. Zaupal je vame ter mi pustil proste roke pri mojem ustvarjanju. Tak bi moral biti vsak dober mentor. Izredno sem mu hvaležen za vse kar me je naučil.

Nina Pušlar: Živim Ljubezen

Anže: Za konec pa še skladba Živim Ljubezen iz muzikala Cvetje v Jeseni. Skladbo je napisal Matjaž Vlašič, prelepo besedilo je napisal Janez Usenik aranžma za orkester sem pa pripravil jaz. Poslušanje te skladbe me navdaja z nostalgijo. Spomni me na čas, ko sem živel v Valenciji v Španiji, kjer sem študiral glasbo za film, televizijo in video igre na Berklee College of Music. Težko verjamem, da je minilo že več kot 6 let odkar je tam nastala prva verzija aranžmaja te pesmi. Ob poslušanju se tudi rad spomnim vseh vaj in priprav, ki smo jih imeli za  težko pričakovano premiero Cvetja v Jeseni, ki je bila Septembra 2014 v Ljubljanskih Križankah. Vse nas je bilo strah, kako bo muzikal sprejet. Takrat si noben izmed nas ni upal predstavljati, da bo muzikal nekoč imel skoraj 200 ponovitev. Res sem ponosen in vesel, da sem bil lahko del te dogodivščine.

Iz uredništva:
31 letni Anže je skladatelj koncertne glasbe in filmske glasbe. Trenutno živi v  Los Angelesu in dela kot skladatelj v glasbeno produkcijski firmi Hansa Zimmerja Bleeding Fingers Music. Njegova koncertna dela so izvajali orkestri kot so Tonhalle simfonični orkester, Jeruzalemski simfonični orkester, Londonski studijski orkester, Orkester slovenske filharmonije in drugi. Kot aranžer in orkestrator je sodeloval s priznanimi imeni slovenske glasbe, kot so Laibach, Matjaž Vlašič, Nina Pušlar in Modrijani. V zadnjih dveh letih se največ ukvarja s pisanjem glasbe za dokumentarne filme. Njegovo  glasbo lahko slišite v dokumentarnih filmih BBC-ja Planeti in Sedem svetov, en planet.