22.06.2020

Iz moje poslušalnice: Domen Učakar

Dolgoletno ustvarjalno pot zasavskega glasbenika Domna Učakarja najbolj zaznamuje delo v duetu Ontervjabbit in samostojnem projektu Lifecutter.

SIGIC

Domen Učakar
Foto: Maša Gojić (Zasavje Noisefest International 2019)

Warrego Valles - Save As

Domen: Odlična dekonstrukcija klubskega zvoka, ki preseže prejle uporabljeno besedno zvezo in je preprosto več kot nek amalgam ter stoji tam zgoraj zase. Narejeno s filingom in ostrino Nine in Nine.

Miroslav Akrapović: recenzija albuma Save As (Odzven)


The Canyon Observer - Mirrors 

 Domen: Od hrupnih do plavajočih atmosfer do neverjetne moči metalskega headbanging sludginessa, ki jo morate (nujno!!!) izkusiti v živo. Preprosto zame najboljši bend na slovenskem. Bi pa v tem žanrskem paketu izpostavil še black metališ projekt Vlaknasta ter velenjski bend Snøgg

Igor Bašin: pogovor s člani Canyon Observer (Odzven)


Beepblip - Gravitons

Domen: Ida Hiršenfelder je sestavila izjemen ambientalni paket, ki te z zvočnim objemom odmakne iz tega prostora-časa. Tukaj ne morem mimo celotnega Kamizdat opusa, ki ga več kot toplo priporočam za vposluh in podporo.


Simon Šerc - Cold Core

 Domen: Za albumom Simona Šerca CMBR se skriva meni izjemno idejno ozadje, kar mi ta projekt naredi občudovanje vreden, poleg tega, da so mi temačne ambientalne teksture izredno ljube in učesom prijetne, zato ne smem izpustit omembo Dejana Požegarja ter njegov projekt Neo-Cymex.


Brgs - I Lost You Yesterday My Heart Says

 Domen: Ne morem bolje kot je že povedano v naslovu tega albuma.


Iz uredništva:

Domen Učakar je svojo glasbeno pot pričel kot basist v zasavskih hardcore punk bendih, z indie rockom se je srečal v skupini Icarus Down, v polju elektro-popa je deloval v projektu Neon Spektra. V ustvarjalnim duetu Ontervjabbit sodeluje z dolgoletnim prijateljem Nevenom M. Agalmo. V svojem samostojnem tehno noise projektu Lifecutter ustvarja glasbo z različnimi kitarskimi efekti in sintetizatorji zvoka. V letu 2018 je bil izbran med umetnike SHAPE platforme, Revija The Wire je objavila njegovo skladbo na Below the Radar compilation CDju v oktobrski 2018 izdaji. Lifecutter je rezident SONICA festivala Ljubljana.

Učakarjevi zadnji stvaritvi:


Ontervjabbit - Torture Garden


in

Lifecutter - Rapture


ter komad, ki je nastal v samoizolaciji:

Lifecutter - PTSD