08.07.2020

Iz moje poslušalnice: Katarina Venturini

Le kdo je ne pozna, »Plesne zvezde« s svetovnega plesnega podija. Zanimivo bo slišati, v kakšno glasbo se rada potopi v prostem času. Ali pa… službenem!

SIGIC

Katarina Venturini
Foto: Ana Gregorič za PRO PLUS

Katarina: Prav težko nalogo ste mi dali… ampak hkrati zanimiv izziv. Moje naj skladbe gredo vedno skozi sito: ali se na njih da plesati ali ne. Obstaja mnogo čudovitih slovenskih skladb, ki so povsem primerne za ples. Izbrala sem pet različnih po stilu, karakterju, hitrosti, po plesni drži..., na katere bi zaplesali pet različnih plesov.

Avia band - Zemlja pleše (Največje uspešnice, 2005)

Katarina: FOXTROTT – ko na plesnih tečajih predvajam to skladbo, vsi kar oživijo. Ni vprašanja kateri ples je že to? Prav vsi vedo , da je to foxtrott. Za foxtrott pravim, da ga imamo Slovenci inštaliranega v naš DNK. Vsak Slovenec zna zaplesati slow slow qiuck quick.

Jan Plestenjak - Ona sanja o Ljubljani (Osebno, 2011)

Katarina: SQUARE RUMBA je novost na slovenskem. Je ples, ki se pleše na romantične, malo počasnejše skladbe na katere po navadi ne vemo kaj bi plesali. Ples izhaja iz Združenih držav Amerike. Je družabni, torej nima tekmovalne različice, in ga imajo naši tečajniki zelo radi.

Nina Pušlar & Zlatko - Svet je tvoj (Nekje vmes, 2013)

Katarina: SALSA  je zelo popularna med starejšimi in mlajšimi. Rada jo plesalcem ''poklonim'' na koncu tečaja in si jo potem mrmrajo in pojejo še v garderobi in ob odhajanju.

Nipke - Izven okvirja (2019)

Katarina: JIVE je ples, ki mu starejši rečejo Tržačan. To pa zato, ker so ga med drugo svetovno vojno ameriški vojaki plesali v Trstu. Jive zna biti precej hiter, vendar konkretno, tale Nipkejev, pa je ravno pravšnji tempo in tudi ritmičen poudarek ima na dva kar ga dela še bolj jiveastičnega.

Ansambel bratov Avsenik – Slovenija, od kod lepote tvoje (1974)

Katarina: DUNAJSKI VALČEK- vsakič, prav vsakič, ko predvajam to skladbo, me gane tako, da dobim kar kurjo polt. Zna vzbuditi slovensko zavest tako, da plesalci plešejo valček in fino na glas pojejo.

Iz uredništva:
Katarina Venturini je slovenska plesalka, plesna sodnica in učiteljica. V paru z Andrejem Škufco je od 1990 do 2008 briljirala na domačem in svetovnem plesnem odru. Kar štirikrat sta dosegla naziv svetovnih prvakov, zdaj pa Katarina vodi svojo plesno šolo, Plesno zvezdo. In kako zelo sta povezana glasba in ples? Poglejte v videu.