07.05.2020

Iz moje poslušalnice: Peter Andrej

V upanju, da se prebujamo, ne pa da zgolj sanjamo, da se prebujamo ...

SIGIC

Peter Andrej (levo)
Foto: arhiv KUD CEZAM

Ana Pupedan in Jani Kovačič - Tarantela (Besne pesmi, 2017)

Peter: Medtem, ko se prebujamo v Novo realnost sem se spomnil nekaterih komadov, ki delujejo blagodejno na dvig "Nove zavesti". Eden teh je pesem Tarantela (z dvojne koncertne plošče Besne pesmi). Krasno se spajdašita bistrovidnost Janija Kovačiča in norost Ane Pupedan, besede in glasba te butnejo, da bes plane na dan prej, preden bi te utegnilo raznesti. Poleg ostale zaščitne opreme posebej priporočam za štrajke in proteste.

Matej Krajnc: odzven albuma Besne pesmi (Odzven)
 

Drago Mislej - Mef in Narodnoosvobodilnibend - Če ne moreš do neba (Svoboda, 2005)

Peter: "Če ne moreš do neba, ostani vsaj na tleh, ne išči velikih, pomembnih besed ..." 
To drobno prgišče besed, ti začetni verzi v hipu ujamejo vase prastari gon človeka pri "naskoku na nebo"; homo erectus v podobi politika, generala, trgovca in tudi poeta/trubadurja nas karnaprej prepričuje "Sky is the limit! Višje, hitreje močneje!" ... Vraga, kam smo prišli? Komad je vzorčni primer, kako malo je treba temu Mefu, da naredi tako veliko s svojo besedo in Muzo. Vsekakor obvezno učno čtivo za šolo kreativnega pisanja in muziciranja!

 

Na lepem prijazni - Lisica (Na lepem prijazni, 1980) 

Peter: Andrej Trobentar premore najbolj zanimiv in večplasten vokal slovenskega rocka. Pri tem pa res neham poslušat, kaj beseda pomeni, ker je zven tako zapeljiv. O, da bi ga naši odri bili deležni v izobilju. Priporočam v posluh predvsem tistim, ki bi kar počez streljali na naše medvede, volkove in ostalo lisičjo žlahto.

 

Ntoko - Slovenec sem (Dobrodelni koncert ob koncu sveta, 2005)

Peter: N'tokov komad iz drugega studijskega albuma - Slovenec sem, Slovenec tja. Komad, ki je super tudi brez muzike, tudi tako verzijo smo že slišali na Kantfestu. Priporočam vsako nedeljo, pred mašo ali namesto nje.

 

Marko Brecelj - Črni Peter (Cocktail, 1974)

Peter: " ... eni so srečni, drugi pa trezni ..."
Marko težko zataji svojo štajersko poreklo. V tej verziji dobimo v istem paketu in v najboljši formi Marka Breclja in mojstra Bojana Adamiča, ki mi je nekoč pripovedoval, da je s svojim mini orkestrom "lovil" Marka od takta do takta. Zato, ker je vedel, kaj je potencial "tega mladega kantavtorja". Evergrin, ki ga priporočam vsem vremensko odvisnim pa tudi fatalistom: "Šla je pomlad in šlo bo poletje ..."

Iz uredništva:
Peter Andrej je bil član novovalovskih Lauženkov iz nahkastla (v novejši reinkarnaciji Lauženki), zadnja desetletja pa ustvarja predvsem kot kantavtor. Poznan je tudi kot glavni motor festivala KantFest International.

Peter Anfdrej in Dejan Berden - Dežujva (Povabilo na čaj, 2006)