20.04.2020

Iz moje poslušalnice: Živa Ploj Peršuh

Vas zanima, kaj te dni posluša dirigentka Živa Ploj Peršuh? V prisluh vam ponuja naslednjih 5!

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Živa Ploj Peršuh
Foto: Uroš Abram

Laibach - Slovania (Volk, 2006)

Živa: Potovanje v času omejevanja. Težko sicer izberem najljubšo s tega albuma, a naj bo Slovania.

Vasko Atanasovski - Aarau afternoon

Živa: Vasko Atanaskovski je meni zelo ljub vsestranski avtor, gibko se suče med žanri in se izmika kategorijam in nalepkam.  Ta skladbica je nastala pred kar nekaj leti zame in za orkester Festine. Komorni orkester Festine je bil ansambel mladih slovenskih glasbenikov, katerih vodilo je bilo raziskovanje glasbene estetike pri nas manj znanega repertoarja. Orkester je s svežino in novimi pogledi na izbrano glasbo spodbujal dialog v interpretaciji skladb. Orkester je najprej nastopal na koncertih cikla Festine v Festivalni dvorani v Ljubljani. V naslednjih sezonah je koncerte izvajal v Viteški dvorani ljubljanskih Križank, na Ptujskem gradu ter v sklopu mini turnej po Sloveniji, na katerih smo predstavili vsak program posebej v  dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, v mariborski Unionski dvorani in v Kulturnem domu v Lendavi.

Gregor Bauman: pogovor Glasba mora biti plemenita in za med ljudi (Odzven)

Balladero - Ponesi me

Živa: Dragi iskreni poet, nenadkriljivi melanholik in srčni muzik. Dominik Bagola Balladero je prekmurski klavirski kantavtor mlajše generacije piscev, ki je z dvema dolgometražnima ploščama Club Deuce in Perfect You (plošča leta 2016 po izboru 24ur.com) opozoril nase s kakovostnimi, svojevrstnimi skladbami, ki združujejo emotivno baladno liričnost z rockovskimi, bluzovskimi prvinami, odtenki sodobnega pop-a in tudi s primesmi panonskega melosa. Jeseni naju čaka krasno sodelovanje, se prav veselim.

Izak Košir: recenzija Nežni fast forward (Odzven)

EMKEJ - Oblast

Živa: EMKEJ je zame en tak konglomerat občutkov pripadnosti mestu MB. Je mlajša generacija drznih, posebnih, samosvojih, ki jih je dal Maribor in ki Mariboru dajejo širino...

Matija Krečič - Cantus Modestus (Architexture, 2014)

Živa: Matijo Krečiča sem spoznala preko vokalne glasbe. Vora bije, priredba prekmurske pesmi za mešani zbor je bila najprej. Od takrat vselej z veseljem pokukam v njegov repertoar, kolikor ga objavi na Youtube. Tako priredbe kot avtorske skladbe so polne finih domislic in pristnosti, skratka – življenja.

Iz uredništva:
Živa Ploj Peršuh
, dirigentka v naših in mednarodnih vodah, ki se je tik pred zaukazano karanteno mudila še na delu v Londonu in pravočasno pobegnila domov na rodno Štajersko. Je umetniška vodja aktivnosti Evropskega kariernega centra za umetnike Triple Bridge, ustanoviteljica Ljubljanskega mednarodnega orkestra, Slovenskega mladinskega orkestra, in kreatorica programov za mlade slovenske glasbenike.

Vlado Kreslin in Slovenski nacionalni mladinski orkester - Vse se da