27.07.2017

Iz Skandinavije in Srednje Evrope pred ŠKUC

Z nocojšnjim koncertom pred ljubljanskim ŠKUCem (27. julij) se bo zaključila poletna turneja tria Širom.

Dušan Mijanović

Širom
Foto: Klara Vrtačnik

Ljubitelji glasbe in strokovnjaki so si enotni, da je skupina Širom, ki jo sestavljajo Samo Kutin (lira, balafon, enostrunski bas, obročni bobni, brač, gongoma, mizmar, zvočila, glas), Ana Kravanja (violina, viola, ribab, cünbüs, balafon, ngoma boben, mizmar, zvočila, glas) in Iztok Koren (bendžo, tristrunski bendžo, bas boben, tolkala, cevni zvonci, balafon, zvočila), trenutno ena najbolj suverenih domačih glasbenih skupin. Glasba Širom je prostor, v katerem je sodobna glasba zveni kot ljudska glasba in ljudska glasba kot sodobna glasba, je edinstven zvočni prostor, v katerem je moderno arhaično in arhaično moderno. Po odličnih koncertih na festivalu Druga godba in Kreativnem taboru Sajeta se je trio med 18. in 27. julijem odpravil na evropsko turnejo. Na popotovanje so se odpravili v lastni režiji, na pomoč jim je s finančno podporo priskočila Ambasada RS na Danskem.

Prvi dan so se ustavili v Munchenu in nastopili v družbi s skupinama Zwinkelman in Embryo. Samo Kutin prijateljuje z legendarno krautrock skupino Embryo še iz časov, ko je ta pred desetletjem nastopila na Sajeti. Drugi dan je trio obiskal bavarsko mesto Hof, kjer se je predstavil v umetniškem središču in koncertnem prizorišču Kunstkaufhaus, nato je tretji dan sledil prijeten akustičen večer v punkerskem gnezdu samoupravnega kluba Nexus v Braun-schweigu.

Iz Srednje Evrope so se odpravili v Skandinavijo, kjer so se udeležili Fanø Free Folk Festivala (FFFF), ki se je odvijal v prelepi danski vasici Sonderhø na otoku Fanø. Na festivalu so se predstavile številne kvalitetne danske in tuje folk zasedbe. "Že takoj ob prihodu na otok nas je prevzela prostrana pokrajina pastelnih barv s sencami potujočih oblakov, ki nad ravnino izstopijo kot skulpture. Prepišna divjina neskončne obmorske ravnine inspirira. Brezčasno zrcali mir in tišino. Pridih pravljičnosti pokrajini dodajo tradicionalno ohranjene hiše, krite s slamo. Nekatere so poletne dopustniške hiše, v drugih živijo domačini. Poleg kantavtorskih nastopov je bilo mogoče slišati zasedbe, ki se posvečajo ljudski glasbi (danski kvartet Vester Land, švedski duo Awilas, poljski trio Sutari, ki poleg vokalov in godal uporabi tudi kuhinjske pripomočke) in bolj svobodno zastavljene glasbene sestave (Dead Rat Orchestra - angleški duo, ki v ljudsko in avtorsko glasbo vpenja gledališke elemente, igranje z orodjem, elektroniko in mobilnim telefonom, grško - danski kvartet Kottos pa virtuozno prepleta ljudsko glasbo s klasiko.) Poseben koncert ameriškega Ed Askew tria je poskrbel za popoln potop v magijo šestdesetih let prejšnjega stoletja," so povedali člani tria Širom in dodali, da je FFFF je ponudil dobro organiziran in kvaliteten program in s svojo intimnostjo (manj je več!) omogočil spontano povezovanje med glasbeniki in poslušalci v prijetnem domačem vzdušju. "Širom smo uživali v mehkem zvoku, ki ga je ustvaril lesen prostor glavnega prizorišča in dobro ozvočenje ter v izjemni pozornosti prijetne publike," so sporočili člani skupine. Temu pritrjuje tudi dejstvo, da je zanimanje za nakup drugi album tria, ki nosi naslov Lahko sem glinena mesojedka, preseglo vsa pričakovanja, saj je vinilka številčno odhajala v svet.
 


Širom (14,05 - 48,39)

"Z otoka Fanø smo pot zasanjano nadaljevali v deževen Hamburg, kjer nas je čakal naslednji šok. Stara železna ribiška ladja MS Stubnitz, spremenjena v koncertno prizorišče, že 25 let pluje predvsem po pristaniščih severne Evrope. Vsak koncert se dokumentira in na ladji vrtijo le glasbo preteklih nastopajočih zasedb. Kljub ponedeljku je bil obisk na koncertu dober, posebna multikulturna ladijska ekipa pa je poskrbela za profesionalno ozvočenje in organizacijo," so za konec dejali Širom.

Turnejo je trio nadaljeval z nastopom v neodvisnem klubu Rio Raum v Weidnu. Včeraj so se vrnili v Munchen, nocoj (27. julija ob 20.30) pa bodo skozi glasbo na Festivalu Dobimo se pred ŠKUCem predstavili svoje še sveže vtise iz turneje.

MS Stubnitz
Širom
Širom
Širom
Širom
Širom
Širom
Širom
Širom
Širom & Klara Vrtačnik
Nexus
Širom
Širom
Ana Kravanja