16.03.2017

Izkušnje z enega festivala prenašamo na druge

7. marca je v CUK-u Kino Šiška potekala novinarska konferenca glasbenih festivalov Winter Days of Metal, MetalDays, Punk Rock Holiday, Overjam International Reggae Festival in MotörCity.

Dušan Mijanović

Tiskovna konferenca: MetalDays, Winter Days Of Metal, Punk Rock Holiday, Mötorcity, Overjam Reggae Festival
Foto: Nika Brunet

Pred novinarji sta nastopila predstavnika organizatorjev posameznih festivalov Boban Milunović (Winter Days of Metal, MetalDays, Overjam International Reggae Festival in MotörCity) in Andrej Sevšek (Punk Rock Holiday) ter predstavnica LTO Sotočje Mateja Leban, predstavnik Občine Bohinj Adrijan Džudžar in Luka Lamut, predstavnik ekipe Krakenhead Customs.

Organizatorji so konferenco za medije v zimskem času organizirali med drugim zato, da bi predstavili novi festival, Winter Days of Metal, ki bo v Bohinjski Bistrici potekal med 19. in 25 marcem. Na prvi ediciji se bodo predstavile skupine Belphegor, Destruction, Rotting Christ, Serious Black, Taake idr. Adrijan Džudžar, predstavnik Občine Bohinj, vidi festival kot odskočno desko in »mašilo« t. i. mrtve sezone, kot turistični delavci v žargonu imenujejo vmesno obdobje med zimo in poletjem. Džuždar upa, da se bo zgodba iz bližnjih tolminskih festivalov prenesla v Bohinj, kar bo zagotovo prispevalo k boljši prepoznavnosti občine. Z njim se je strinjal organizator festivala Boban Milunović, ki je dejal, da je festival Winter Days of Metal kopija festivala MetalDays, razlika je le v času izvedbe. »V prvem letu pričakujemo med 500 in 1000 obiskovalcev dnevno. Koncertno prizorišče se nahaja v športni dvorani Danica v Bohinjski Bistrici, ki sprejme okrog 3000 ljudi. Predvidevamo, da bomo dvorano uspeli napolniti v roku treh ali štirih let,« je Milunović opisal trajnostni razvoj novega festivala. Prepričan je, da se bo zgodba širila v prihodnja leta, in to ne glede na to, kako uspešno bo prvo leto festivala. Kot pravi, imajo vendarle dovolj izkušenj, da vedo, kako pomembna je vztrajnost, saj se v tem poslu nič ne zgodi čez noč.

Milunović je izpostavil naslednjo noviteto, ki bo obogatila že tako pestro festivalsko dogajanje v Tolminu: letošnja festivalska sezona na Sotočju se bo zaključila z novim festivalom, MotörCity (24.–27. avgust). Gre za blues rock festival, na katerem bodo nastopili Chris Thomas King, Hans Theessink & Terry Evans, Henrik Freischlader, Prismojeni profesorji bluesa, Bluesback in drugi; vseh imen Milunović še ni mogel razkriti. Lamut je predstavil custom vintage motocikel letnik 1976, ki ga za namen festivala predeluje ekipa Krakenhead Customs, in kdor bo kupil festivalsko vstopnico, bo dobil priložnost, da se z njim odpelje domov. Lamut je izpostavil, da blues rock festival noče postati še eden v nizu motozborov. »Obiskovalci bodo lahko prisluhnili kvalitetnim tujim in domačim izvajalcem. Verjamem, da bo festival zanimiv tudi za tujce, ki se bodo vračali s počitnic na Jadranu. Želimo si, da bi bil hrup motorjev kontroliran in v mejah normale, tako da bo festival prijazen do vseh obiskovalcev,« je povedal frontman skupine Stray Train, ki bo tudi nastopila na letošnjem festivalu. 

Z letošnjim letom so organizatorji festivala MetalDays v upravljanje prevzeli Overjam International Reaggae Festival (16.–19. avgust). V reggae, dub in drugih ritmih bodo obiskovalce pozibavali Alborosie & Shengen Clan, Freddie McGregor, Panda Dub in mnogi drugi. Milunović meni, da ima festival veliko večji potencial, kot ga je imel do sedaj, in verjame, da bo v prihodnjih letih po kapaciteti dosegel Punk Rock Holiday. Na kratko se je dotaknil tudi pete edicije festivala MetalDays, na katerem bodo nastopili Marylin Manson, Pain, Opeth, Shining, Venon idr. Organizatorji pričakujejo, da se bo zgodba iz preteklih let ponovila in bo festival tudi letos razprodan. »Ob prevzemu reggae festivala smo ključne osebe obdržali, tudi bookerje, promocija je delno ostala ista kot do sedaj. Izkušnje z enega festivala prenašamo na druge festivale. Ne verjamem, da bodo festivali postali podobni, saj je MetalDays programsko konceptualen, organizira ga ena ekipa, Punk Rock Holiday spet druga, Overjam tretja ekipa. Le pri festivalu MotörCity je programski vodja isti kot pri MetalDays, ampak to sta po stilu popolnoma različna festivala. Res pa je, da je pri vseh enak koncept festivalskih počitnic. To je nekaj, kar razvijamo že leta in leta, in mislim, da smo pionirji na tem področju pri nas,« je Boban zavrnil bojazen, da bi si postali ti štirje festivali preveč podobni.

Medtem ko je bil lani Punk Rock Holiday razprodan marca, so ga organizatorji letos razprodali celo v pičlih desetih urah, ne da bi bili nastopajoči sploh že znani. Vloga glavne zvezde festivala, ki bo potekal med 7. in 11. avgustom, je pripadla The Offspring. Vodja festivala Andrej Sevšek je dejal, da je bilo 90 odstotkov vstopnic prodanih na tujem. Festival ostaja v dosedanjih mejah in se ne bo širil, čeprav bi se glede na povpraševanje lahko; s svojo majhnostjo želi ostati prijazen do obiskovalcev, ki so v minulih šestih letih postali ena velika družina. Ker je festival konceptualno zastavljen kot počitnice, Sevšek ne vidi smisla v prodaji enodnevnih vstopnic. Punk Rock Holiday je znan po tem, da neguje odnos z neuveljavljenimi domačimi skupinami. »Letos bodo od domačih večinoma nastopili primorski bendi, kot so Pigs Parlament, Start At Zero in Real Life Version. Res je, da so slovenski bendi tisti, ki delajo novo sceno na plaži. Vsi ti bendi, ki so na plaži skozi leta nastopili, so si v Tolminu nabrali nekatere oboževalce in glasbene prijatelje iz cele Evrope. Smisel tega festivala je, da imajo ti bendi v enem letu eno ali dve turneji v Angliji, Nemčiji in Švici itd. To je point festivala, da združuje sceno iz celotne Evrope. Toda bendi se morajo prijaviti, pustiti svoj CD in seznaniti organizatorja z željo, da bi naslednje leto nastopili pri nas. Nihče pa ne more mimo vrste, saj se prijavi tudi do 160 mladih bendov. Scena se sama podpira tako, da neuveljavljeni bendi podpirajo festival z nakupom vstopnice. Vsi slovenski bendi vedo, kaj s festivalom pridobijo, in zato tudi pridejo in se prijavijo, in tako gre zgodba naprej,« je Sevšek opisal potek medsebojne podpore.

O učinku vseh omenjenih poletnih festivalov na mesto Tolmin in celotno Zgornje Posočje je spregovorila predstavnica Lokalne turistične organizacije Mateja Leban. Festivali so za Občino Tolmin velikega pomena, tega se zaveda tudi občina, ki že vsa leta ureja infrastrukturo na festivalskem območju med Sočo in Tolminko. Festivali so za Tolmin pomembni iz promocijskega vidika, saj se glas o festivalih širi po Evropi in ostalem svetu. Turistični delavci so veseli, da se obiskovalci vračajo, in to ne samo na festivale, ampak tudi na klasične počitnice, Upajo, da se bo ta trend v prihodnje nadaljeval. Lokalno prebivalstvo je festivale zelo dobro sprejelo, vedno več lokalnih ponudnikov se želi predstaviti na lokalni tržnici z domačimi izdelki. »Eden od stranskih učinkov je zagotovo hrup, nekateri ljudje se pritožujejo, res pa je, da se organizatorji trudijo tudi iz tega vidika. Z letošnjim letom bodo uvedli tihi kamp, kar pomeni, da v samem kampu med tretjo in deveto uro zjutraj ne bi smelo biti večjega hrupa,« je Mateja Leban predstavila zgledno sodelovanje med organizatorji in lokalno skupnostjo ter dodala, da bo Občina Tolmin v sodelovanju z organizatorji tudi v prihodnje skrbela za infrastrukturo na festivalskem območju.