04.11.2020

Izštekani Klubski maraton

Letos teče Klubski maraton Radia Študent že svoj 20. krog in ob tej prilložnosti je svoj vpliv združil s še eno častivredno institucijo, z Izštekanimi Vala 202.

Press info

Izštekani Klubski maraton

Klubski maraton Radia Študent je letos, v za rokenrol težkih časih, kljub oviram odtekel častitljivi dvajseti krog. Ob okrogli ponovitvi, ko je koronakriza odmaknila vselej nabito polni ljubljanski finale, bo pretekel še častni izštekani krog. V ponedeljek 9. novembra 2020 ob 20.00 bodo Izštekani posneli akustični klubskomaratonski izbor. Nastopili bodo ljubljanski kantavtor Miha Peterlič, obalni funkijaši Pantaloons in novi štajerski ženski duo 3:rma. Prištekajte se na frekvence Vala 202 ali na spletni video prenos, ki ga bo posebej za to priložnost s slikovnimi intervencijami obogatila intermedijska umetnica Stella.

Klubski maraton je edinstven koncept, ki že dve desetletji po slovenskem alter klubovju vsako sezono popelje šest obetavnih izbrancev različnih zvrsti in poetik. Z zaledjem na Radiu Študent, z dodelano vizualno podobo in z izdatno promocijsko podporo klubskim špilom doda radijske koncerte, iz vsega skupaj zgradi čisto pravo turnejo ter nasploh poskrbi, da ptički iz gnezda zletijo z velikim zagonom. Tudi letos mu je kljub omejitvam uspelo organizirati 18 koncertov. Žal pa se je v prihodnost odmaknil finale, ki vselej obeleži čas okoli noči čarovnic ter do vrha in čez napolni metelkovsko Menzo.

Ljubljanski kantavtor Miha Peterlič je kot Maratonec leta 2016 gojil domala punkersko poetiko. Letos je povil albumski prvenec Nizke vode, ki je precej drugačne, nežnejše baže.

Lanski Maratonci z Obale Pantaloons imajo svojevrsten nabor instrumentov: bobni, saksofon in suzafon. Z dodatkom elektronike varijo divjo, samosvojo mešanico funka, jazza, dubstepa, broken beata in sorodnega. So tik pred snemanjem prvega albuma.

Nežni biser letošnjega Maratona prihaja iz Maribora. 3:rma je duo kitaristke Urške Supej in pevke Maše But. Obe študentki jazza na Deželnem konservatoriju v Celovcu sta se našli v kantavtorskem izrazu ter v njem združili silovito milino in besedilno ostrino. 

In da spomnimo - tudi Izštekani so bili rojeni na Radiu Študent! Skratka, ko se srečata taka velikana, kot so Izštekani in Klubski maraton, se mora roditi nekaj posebnega. Kot bo poseben tudi tokratni spletni video prenos. KM je k sodelovanju pritegnil ljubljansko VJ-ko in intermedijsko umetnico Stello Ivšek, ki deluje tudi pod imenom 5237, je članica kolektiva BeamTeam, ter sokuratorka mesečnih srečanj ustvarjalcev s področja video umetnosti, instalacij in vizualizacij V2V. S slikovnimi intervencijami bo posegla v prostor in celo v telesa nastopajočih.