23.09.2019

Janez Dovč in Boštjan Gombač - Velika koncertna turneja

Vrhunska glasbenika, ljudska godca 21-tega stoletja, vas bosta ob 15. obletnici glasbenega soustvarjanja popeljala na izjemno zvočno popotovanje, s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, na turneji pa premierno zaigrala tudi nekaj svežih avtorskih kompozicij.

SIGIC

Dovč & Gombač
Foto: Bojan Stepančič

Harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč ter multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač sta prepoznavni imeni v svetu sodobne slovenske glasbe. Gre za nekdanja in sedanja člana številnih glasbenih zasedb (Sounds of Slovenia, Jararaja, Katalena, Terrafolk, Caminoigra, Rudi Bučar&Istraband, Bast itd). Oba delujeta tudi kot avtorja, aranžerja in producenta glasbenih del zase in za druge glasbenike, v zadnjih nekaj sezonah pa sta se uveljavila predvsem kot vrhunska studijska glasbenika in solista, ne le na področju, ki ga v glasbenem smislu najbolje obvladujeta (etno glasba, world-glasba), pač pa tudi v kontekstu klasične glasbe (solistični nastopi z Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV, Big Band RTV Slovenija, Fool Cool Orchestra, Carmina Slovenica, Simbolični orkester). "Z Boštjanom sva se kljub temu, da sva rojena v istem kraju Sneberje, kak kilometer zračne razdalje, zares spoznala na Irskem, v kraju Limerick, kjer smo gostovali s skupino Jararaja, on pa s skupino Terrafolk, takrat sva na spontani žurki tudi prvič skupaj zaigrala," se je njunega prvega nastopa spomnil Janez Dovč.

Velika koncertna turneja (1. oktober - 28. november 2019)

Torek, 1. oktober 2019, Dom kulture Kamnik - Kamnik
Četrtek, 3. oktober 2019, Layerjeva hiša - Kranj
Sobota, 5. oktober 2019, podzemlje Pece - Mežica
Sreda, 9. oktober 2019, Sokolski dom - Škofja Loka
Četrtek, 10. oktober 2019, Gledališče Park - Murska Sobota
Petek, 11. oktober 2019, Kulturni dom Postojna - Postojna
Sobota, 12. oktober 2019, Kulturni dom Nova Gorica - Nova Gorica
Torek, 15. oktober 2019, Cankarjev dom - Ljubljana
Sreda, 16. oktober 2019, Delavski dom Hrastnik - Hrastnik
Petek, 18. oktober 2019, kraško podzemlje - Temnica
Sobota, 19. oktober 2019, Kulturni dom Cerknica - Cerknica
Petek, 25. oktober 2019, Kreativno redišče Vezenina - Kočevje
Sobota, 26. oktober 2019, Kulturni dom Krško - Krško
Četrtek, 31. oktober 2019, Trubarjeva domačija - Velike Lašče
Četrtek, 7. november 2019,  Narodni dom Maribor - Maribor
Petek, 8. november 2019, Kulturni dom Joža Ažmana - Bohinjska Bistrica
Sobota, 9. november 2019, Kulturni center Janeza Trdine - Novo mesto
Četrtek, 14. november 2019, Blunout - Domžale
Sobota, 16. november 2019 Dvorana Prve slovenske vlade - Ajdovščina
Petek, 22. november 2019, Kulturni dom Izola - Izola
Sobota, 23. november 2019, Plesni forum Celje - Celje
Četrtek, 28. november 2019, Mestno gledališče Ptuj - Ptuj

"Večinoma so to prizorišča, kjer sva v preteklosti že nastopala, bodisi v duetu ali s kakim drugim projektom. Znotraj danih robnih pogojev (okvirni termin, najina zasedenost z ostalimi projekti) je teh 22 terminov velik uspeh, kar je zasluga celotne produkcijske ekipe. Z Boštjanom bova tokrat s seboj na pot peljala tudi sceno, svojega oblikovalca svetlobe in tona ter kopico zanimivih instrumentov, pravo glasbeno-scensko doživetje. Zanimivo bo opazovati tudi, kako 22 koncertov v dveh mesecih vpliva po eni strani na glasbo, improvizacijo in poglobitev medsebojne interakcije, po drugi strani pa seveda tudi na publiko, udeležbo na koncertih in odmevnost," je o vsebini in vzrokih za zgoščeno turnejo povedal Janez.

Glasbenika sta razvila poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje. "Poleg moje harmonike in Boštjanovih pihal bova zaigrala kar nekaj zanimivih duetov, recimo na uglašene zvončke, pojoči žagi itd, sam bom uporabljal synth bas, stomp box, računalniški instrument Ableton Live, Boštjan cabaso, ki se jo igra z nogo, altovski klarinet, pa še marsikaj se bo dalo slišati, " je dejal Dovč, komponist glasbe za film Raj, ki je včeraj na Festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljši kratki film.