23.02.2021

Jazz Club Ljubljanski grad na spletu (marec)

Nastope glasbenikov in skupin na odru Skalne dvorane boste vsak petek v marcu med 20. in 21. uro lahko spremljali kar doma v neposrednem spletnem prenosu.

Press Info

Jazz Club Ljubljanski grad na spletu (marec)

Prisluhnite priznanim slovenskim in tujim glasbenikom na koncertnih večerih jazza, soula, funka, rocka, bluesa ter latina v sproščenem klubskem vzdušju grajskega okolja. Zaradi razmer, povezanih z epidemijo virusa covid-19, bodo večeri sicer malo drugačni, glasbenikov in ljubiteljev glasbe pa to ne bo motilo! Spremljanje spletnih prenosov bo na voljo brezplačno na povezavah, ki so objavljene pri posamičnih dogodkih.

Program:

Petek, 5. marec 2021 ob 20. uri - Ana Vipotnik Quintet, jazz/world

Ana Vipotnik je diplomirala iz ruščine in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani, vendar se je kasneje odločila za pevsko kariero. Njeno petje je posvečeno jazzu in ljudski glasbi. Kot skladateljica se je izkazala z uglasbitvami poezije slovenskih pesnikov, predvsem Milana Dekleve in Frana Milčinskega – Ježka. S svojo matično skupino Fake Orchestra je posnela štiri zelo različne albume, zadnji z naslovom Tribute to Billie Holiday je njen poklon največji divi jazza. Ana poje v 17 različnih jezikih.

Nastopajoči: Ana Vipotnik – glas, Primož Fleishman – saksofon, Igor Leonardi – kitara, Tadej Kampl – bas, Janez Gabrič – bobniPetek, 12. marec 2021 ob 20. uri - Like the Rolling Stones, rock/blue

Skupina Like The Rolling Stones je nastala leta 2017 povsem spontano, ko so se člani zbrali za priložnostni koncert na enem od poletnih festivalov. Ker je odziv publike pokazal, da je glasba največje rockovske skupine vseh časov še kako popularna in ker člane zasedbe druži tudi splošno navdušenje do glasbe 60. let, še posebno do skupine The Rolling Stones, ni bilo težko nadaljevati. Odigrali so še nekaj koncertov in zgodba se je začela. Like The Rolling Stones niso tipičen tribute band. Bolj kot zunanja podoba in odrska koreografija so jim pomembni glasbena iskrenost in energija ter pristen zvok šestdesetih, kar je v veliki meri posledica bluesovskih korenin, ki si jih prav tako delijo s svojimi vzorniki. Poleg tega so – v nasprotju z izvirno zasedbo – kvartet, in ne kvintet, kar pa nikakor ne vpliva na glasbeno kvaliteto v živo izvedenih skladb. Vsak njihov nastop je svojevrstno glasbeno doživetje s pridihom nostalgije, na katerem pridejo na svoj račun še posebno ljubitelji zgodnjega obdobja kultnih Stonesov. Člani skupine so izkušeni glasbeniki, ki že dlje časa v različnih glasbenih zasedbah nastopajo na slovenskem glasbenem prizorišču.

Zasedba: Mihael Zore – glas, kitara, orglice, Ažbe Toman – kitara, slide kitara, Matej Kosmač – basovska kitara, Miha Petrovič – bobniPetek, 19. marec 2021 ob 20. uri - Marko Hatlak Band, latin/fusion/rock

Marko Hatlak Band izvaja mešanico latin, fusion in rock glasbe. Navdih, ki ga črpa pri Jamiroquaiju, Stevieju Wonderju, Michaelu Camilu, Princeu in Jožetu Privšku, prevaja v energično, zabavno, ritmično, plesno in mladostno glasbo. Harmonikar Marko Hatlak se že od začetka koncertne kariere rad prepušča raznolikim glasbenim žanrom, od klasične in sodobne glasbe do tanga in etna, sedaj pa ta nabor še dopolnjuje. V projektu Marko Hatlak Band se predstavlja kot harmonikar in vokalist, poleg tega pa tudi kot avtor skladb in besedil. Ob sebi je zbral vrhunske glasbenike na bobnih, tolkalih, basu, klaviaturah in violini, ki ga navdihujejo s svojo virtuoznostjo in pozitivnim nabojem. Odrska kemija med izvajalci je igriva in na trenutke tudi humorna. Skupina načrtuje novo ploščo poleti 2021, prvenec pa so izdali jeseni 2018 pri založbi Dallas Records.

Zasedba: Marko Hatlak- harmonika, vokal, Žiga Kožar- bobni, Erik Čebokli- bas kitara, Lazaro Zumeta- tolkala, violina, Leon Firšt- klaviaturePetek, 26. marec 2021 ob 20. uri - Denis Beganovič trio feat. Zala Smolnikar, ambiental/jazz

Avtor opisuje album Senses kot osebno intimen, ambientalen, skladbe zanj so nastajale v sanjah med jesenjo in zimo. Sanje in letni čas sta vsebinska okvira albuma, zato na trenutke nastajajo zvočne pokrajine s filmsko atmosfero, ki vzbujajo sproščujoča in pozitivna občutja. Denis že nekaj časa deluje z manjšo zasedbo, v triu. Izjemni Peter Smrdel igra kontrabas, Mario Bobojelič igranje akustične klasične kitare dopolnjuje z ambientalnimi efekti. Priredbe skladb, ki na albumu zvenijo v polni ritmični zasedbi, so skupno delo tria. Njihov zvok je unikaten in danes že zelo prepoznaven. Kot posebna gostja se triu v zadnjem obdobju večkrat pridruži mlada nadarjena pevka Zala Smolnikar.

Zasedba: Denis Beganovič – pozavna, Zala Smolnikar – vokal, Mario Bobojelič – akustična kitara, Peter Smrdel – kontrabas

 

Ana Vipotnik
Like The Rolling Stones
Marko Hatlak Band
Denis Beganovič trio feat. Zala Smolnikar