04.06.2021

Jazz ‘ma mlade 2021: Na precepu glasbene in vizualne umetnosti

Festival Jazz 'ma mlade bo po enoletnem premoru med 4. in 18. junijem 2021 že petič združeval ljubitelje jazz glasbe in umetnosti, v kolikor se bodo sprostili še nekateri ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19, pa bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji vina in kulinarike.

Press Info

Jazz ‘ma mlade 2021

Festival Jazz ‘ma mlade mariborski in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem oživlja Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

Mladinski kulturni center Maribor bo v treh petkovih večerih gostil mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki bodo s svojo avtorsko glasbo popeljali v različne svetove jazza, manjkale pa ne bodo niti melodije pionirjev in ikon jazz glasbe. Predstavili se bodo: P’Jays, Hauptman, birds of unknown, Blaž Švagan Trio, Borna Pehar 4tet in učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

"Tudi v letošnji festivalski ediciji smo ostali zvesti programski filozofiji, da damo prostor mladim glasbenikom, tako uveljavljenim kot neuveljavljenim. Jazz pa postavljamo kot temelj ali recimo “očeta” glasbe, ki se na festivalu pojavlja s svojimi “ta mladimi”, različnimi podzvrstmi, ki so se razvile iz njega. Festival bo torej pester tudi s tega vidika, poslušali bomo tudi funk, neo-soul s primesmi hip-hopa, r’n’b-ja itn," je orisal Vid Turica, glasbeni selektor festivala Jazz ‘ma mlade.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp, GT22 in KUD Moment s Festivalom Prestopi potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, predstavami, fotografsko delavnico in projekcijo na Sinagogo, v kolikor se tekom festivala sprostijo še nekateri ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19 pa tudi z degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Tudi letošnja edicija festivala bo izpeljana ob pomoči prebivalk Židovske četrti - čebel, ki domujejo v bližnjem urbanem čebelnjaku na strehi GT22.

"Veseli smo, da bomo lahko festival po enoletnem premoru spet pripeljali na Židovski trg, vendar moramo opozoriti na dve zelo pomembni omejitvi: obiskovalci lahko obiščejo prizorišče le ob izpolnjevanju pogoja PCT, zaradi vzdrževanja medosebne razdalje pa bo skupno število obiskovalcev zelo omejeno, zato vzpostavljamo sistem rezervacij sedišč," je poudaril Željko Milovanović, vodja mladinskih programov na MKC Maribor in vodja festivala.

Petek, 4. junij 2021

19. ura
Otvoritev fotografske razstave Gregor Salobir: In The Frame: Festival Jazz ‘ma mlade 2018–2019, arkada Židovskega trga in pajesen na Židovskem trgu

20. ura
Koncert birds of unknown (SI)

21. ura
Koncert Borna Pehar 4tet (CRO/SI)

Petek, 11. junij 2021

18. ura
Delavnica koncertne fotografije z Gregorjem Salobirjem, Židovski trg

20. ura
Koncert Blaž Švagan Trio: Sound in Time (SI/BRA)

21. ura
Koncert Hauptman (SI/AT)

Petek, 18. junij 2021

18. 00 – 22.00
Delavnica koncertne fotografije z Gregorjem Salobirjem

20. ura
Koncert Konservatorij za glasbo in balet Maribor

21. ura
Koncert P’Jays (SI)