27.05.2020

Jazz ‘ma mlade - Stereo Isolation

Festival Jazz ‘ma mlade v sodelovanju z Vinyl Fabriko in Glasom podzemlja predstavlja ekskluzivno, ročno izdelano EP ploščo Stereo Isolation, ki je nastala v času samoizolacije. Na kompilaciji se predstavljajo 4 mlade jazz zasedbe, ki so izredne razmere uglasbile v štiri vrhunske avtorske skladbe.

Press info

Stereo_Isolation
Foto: Miha_Škerget

Jazz ‘ma mlade je festival mladega jazza, umetnosti, kulinarike in vina, ki se dogaja ob junijskih petkovih večerih na Židovskem trgu v Mariboru. Letos se zaradi epidemije covid-19 v juniju zagotovo ne bo odvil, a festivalska ekipa ne sedi križem rok, temveč se je odločila podpreti mlade glasbenike, ki zaradi t.i. protikoronskih ukrepov nimajo koncertov in posledično tudi ne prihodkov. Namesto odra jim lahko ponudijo unikatno gramofonsko ploščo, vi pa jih lahko z nakupom njihovega izdelka tudi finančno podprete.

V rekordnem času (14 dni od ideje do izvedbe) je na 21 različnih lokacijah v Sloveniji (in tudi v Avstriji) nastala EP kompilacija, 4 popolnoma novi avtorski komadi glasbenih zasedb freekind., WCKD nation, Hauptman in - birds of unknown -, oz. 17 glasbenikov mlajše generacije. Skladbe so žanrsko doma v jazzu, slišati pa je seveda tudi druge izpeljanke s primesmi soula, popa, down-tempa in R’n’B-ja. Pesmi so zapete v angleškem jeziku in kljub temu, da je bilo vse posneto v domačih okoljih, imamo umetniško in tehnično zelo dovršen izdelek v obliki unikatne ročno izdelane gramofonske plošče.

Gramofonske plošče izdelujemo na poseben način, eno po eno. Čas nastajanja plošče je enak času trajanja glasbe na njej in potrebnega je veliko tehničnega znanja ter ročnih spretnosti, zato je vsaka plošča unikatna. Po izdelavi jih lično pospravijo v škatle za pico, saj predstavljajo hrano za dušo (soul food), ki jo bo v Ljubljani in Mariboru možno naročiti kar preko portala ehrana.si drugod po Sloveniji pa preko spletne trgovine galerije Media Nox.

Naš cilj ni le prodati čim več izvodov in finančno podpreti glasbenike, temveč tudi na inovativen način Slovenijo navdihniti s sporočilom, da zmoremo kljub omejitvam z združevanjem ustvarjalne moči presegati negotovost in izzive trenutnega časa.

Sodelujoče zasedbe:

freekind. - This too shall pass

Freekind. je zgodba, ki jo pišeta pianistka in vokalistka Sara Ester Gredelj ter bobnarka Nina Korošak Serčič. Že ime nakazuje filozofijo, po kateri živita in ki jo skozi glasbo delita s svetom. Svoboda in sočutje. Globoka besedila so podprta z groove glasbo, ki izhaja iz soula, R’n’B-ja in jazza. Glasbeniki kot so Noname, D’Angelo in Common so usmerjali njun glasbeni razvoj v to, kar sta danes. Pravita, da ju moč glasbe pripelje do neopisljivih občutkov svobode, ki jih želita deliti z ljudmi.

Besedilo: Nina Korošak-Serčič, Sara Ester Gredelj
Skladba: Nina Korošak-Serčič, Sara Ester Gredelj

Hauptman - There goes my heart

Hauptman je diplomiran jazz pevec in samouk na klavirju. Zaključil je študij jazz glasbe na Kärntner Landeskonservatorium v Celovcu. Poleg tega se je na področju jazz glasbe izobraževal tudi v Bostonu pri legendarni jazz vokalistki Sheili Jordan. Njegova glasba je mozaik vplivov jazza, alternativnega R’n’B-ja, soula in popa. Prihajajoč album ima povsem bandovski sound z dodanimi zvočnimi efekti. Znotraj sproščenih groove-ov želi z odmikom od tipičnega aranžerskega in harmonskega pristopa sodobnih pop glasbenikov izstopati in odstopati od večine, hkrati pa poskuša z delčki vsakega žanra sestaviti svoj mozaik oziroma lastno podobo.

Zasedba; Žan Hauptman (vokal, klaviature), Vid Turica (bas), Pavel Čebašek (bobni), Filip Vadnu (kitara)
Besedilo: Žan Hauptman
Skladba: Žan Hauptman, Vid Turica, Pavel Čebašek, Filip Vadnu

- Birds of Unknown - - To find a Place

Tako imenovane ptice so tri, vokalistka Patricija Škof, saksofonist Tibor Pernarčič in kitarist Tilen Beigot. Začetnemu duetu Patricije in Tilna, ki deluje od leta 2018 in se je že predstavil na nekaterih poletnih festivalih, kot so Festival LENT, Letni Oder Ruše in Poletje na Poštni, se je nedavno pridružil Tibor. Zasedba se žanrsko ne želi omejevati, kot je že razvidno iz imena, vendar je njihov glavni navdih za ustvarjanje jazz, avantgard, etno in soul glasba. Njihov skupni cilj je predvsem najti svoj izraz, povedati svojo zgodbo ter biti čimbolj svoboden v skupnem ustvarjanju.

Zasedba; Patricija Škof (vokal), Tilen Beigot (kitara), Tibor Pernačič (saksofon)
Besedilo: Patricija Škof
Skladba: Patricija Škof, Tilen Beigot, Tibor Pernačič

WCKD Nation - Counting Days

Wckd nation je skupnost glasbenikov iz Ljubljane, ki raziskuje nove oblike in zvoke džez-popa. Skupina je jeseni 2018 izdala prvenca Time in Troubles, ki sta bila hitro opažena s strani vodilnih slovenskih radijskih postaj. Po prvih uspešnih koncertih v Sloveniji je zasedba izdala svoj tretji singel New Path in marca 2019 zaključila prvo mednarodno turnejo na Baltiku, kjer je med drugim nastopila na enem glavnih odrov showcase festivala Tallinn Music Week. Novembra 2019 so Wckd nation izdali svoj četrti singel The Swan King, ki se je v trenutku povzpel na lestvico petih najbolj predvajanih skladb v decembru na slovenski javni radijski postaji Val 202 in pomagal imenovati Wckd nation za eno najbolj zanimivih slovenskih skupin na spletnem portalu 24ur.com.

Zasedba; Maša But (vokal/vocals), Peter Smrdel (bas/bass), Filip Vadnu (kitara/guitar), Žiga Smrdel (bobni/drums), Anže Vrabec (klaviature/keys), Nejc Škofic (klaviature/keys), Matic Mikola (saksofon/saxophone), Grega Skaza (saksofon/saxophone), Sandi Štor (trobenta/trumpet)
Besedilo: Žiga Smrdel
Skladba: Žiga Smrdel, Peter Smrdel, Maša But

Partnerji:

Glas podzemlja

Glas Podzemlja je kolektiv lokalnih glasbenikov in umetnikov, ki podpirajo in pomagajo pri realizaciji projekta Jazz ‘ma mlade in drugih kulturnih dogodkov v Mariboru.

Vinyl Fabrika

Vinyl Fabrika je projekt v katerem mlade kreativce učimo spretnosti unikatnega izreza vinilnih plošč in jim poleg tega nudimo vso infrastrukturo, ki je potrebna za ročno izdelavo vinilne plošče. Tako se lažje znajdejo na trgu, so kreativni, obenem pa jim projekt nudi možnost za artistično žepnino.

Mladinski kulturni center Maribor

Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) deluje na področju umetnosti, kulture, mladinskega sektorja in mladinske infrastrukture. Programi, prireditve in aktivnosti MKC Maribor so namenjeni mladostnikom in odraslim, ljubiteljem sodobne umetnosti in urbane kulture. Prav tako imajo status mladinskega centra.

Sodelujoči:

Glasbeni producent, Mix in Mastering: Vid Turica
Izdelava gramofonske plošče: Marko Lük
Kreativa: Miha Škerget 
Video: Tomaž Praunseis, Peter Kopše Pišec, Miha Škerget in vsi sodelujoči ustvarjalci
Odnosi z javnostmi: Žan Lebe
Družbena omrežja: Žan Lebe, Petra Čeh
Teksti: Nejc Birsa
Lektura in prevodi: Katja Bobek in Nejc Birsa
Koncept, organizacija: Željko Milovanović
Založnik: Mladinski kulturni center Maribor
Odgovorna oseba založbe: Marja Guček
Partnerji: MID Glas podzemlja; ehrana.si; Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost; Narodni dom Maribor; JP - Jaganath produkcija, Streamarnica, Radio MARŠ.
Podpora: Mestna občina Maribor / Municipality of Maribor

 

Birds of Unknown
freekind.
Hauptman
Wckd Nation