23.03.2017

Predstavitveni dogodek ZKP RTV Slovenija

Včeraj je v ljubljanskem klubu ZOO potekala novinarska konferenca ZKP RTV Slovenija, na kateri so predstavili svoje novejše jazzovske in šansonjerske izdaje.

Viktor Škedelj Renčelj

ZKP RTV Slovenija

Žanr šansona je s svojim najnovejšim albumom Sonce in sence zastopal Jure Ivanušič. Nina Strnad in Peter Mihelič sta se s svojim minimalistično in jazzovsko obarvanim pristopom k slovenski popevki na plošči V luči življenja znašla v nekakšnem polju preseka, nato pa so bile predstavljene še jazzovske zgoščenke, ki so jih pri t.i. Založbi kakovostnih programov izdali v zadnjem letu:
- Jani Kovačič & Big Band RTV Slovenija: Silikonski časi (Jazzitete 2),
- Jean John, Žan Tetičkovič: The Port of Life,
- Igor Matković Quintet: State of Ku,
- Lenart Krečič - Jure Pukl - Klemen Smolej - Žan Tetičkovič: Mladi jazz,
- Big band Orkestra Slovenske vojske feat. Vlatko Stefanovski: Kongresni trg, Ljubljana, 20. junij 2015.

Vodja založbe Mojca Menart se je z vsakim od glavnih protagonistov na kratko pogovorila in tako predstavila ključne komponente posameznega projekta, publika pa se je o povedanem lahko prepričala tudi na lastna ušesa, saj so iz vsake plošče zavrteli tudi reprezentativni komad.

Po končani novinarski konferenci, ki je tokrat potekala v nadvse primernem ozračju polnega jazzovskega kluba, je sledila še živa predstavitev enega od prej omenjenih projektov, in sicer State of Ku trobentača Igorja Matkovića, ki so se mu na odru (tako kot na albumu) pridružili kontrabasisti Jošt Drašler, klaviaturist Milko Lazar, bobnar Bojan Krhlanko in kitarsit Jani Moder.