29.03.2016

Jazz Slovenia 2015: Čas za improvizacijo

Druga edicija kompilacije slovenskega jazza obsega dve zgoščenki in DVD z dokumentarnim filmom Čas za improvizacijo.

SIGIC

Jazz Slovenia 2015: Čas za improvizacijo

Različni izvajalci

Jazz Slovenia 2015: Čas za improvizacijo

SIGIC
2015

Kompilacija Jazz Slovenia 2015: Čas za improvizacijo je nadaljevanje v času kompilacije Jazz Slovenia 2011. Na njej smo poskušali zajeti drobec ustvarjalnosti in predstaviti nekatere izmed najpomembnejših ter najbolj zanimivih jazzovskih izvajalcev, komponistov in aranžerjev, ki so s svojim delom v obdobju 2012-2015 ključno zaznamovali slovensko jazzovsko sceno.

Izbor skladb, posnetih v zadnjih treh letih in izmed katerih jih je kar nekaj prvič javno objavljenih, je opravila izbirna komisija priznanih poznavalcev jazzovske scene: glasbena publicista in jazzovska kritika Mario Batelić in Andrej Hočevar ter novinarka in režiserka Tina Lešničar. Kriterija za izbor za uvrstitev na kompilacijo sta bila predvsem aktualnost in kvaliteta, zato so uvrščene skladbe žanrsko in razpoloženjsko zelo raznolike. Etikete, kot so eksperimentalno, moderno, straight ahead, etno, swing in tako naprej, namreč ne dosegajo več svojega namena in so odveč, saj živimo v dinamičnem času, naš planet je manjši kot kdajkoli, stili različnih muzik pa se intenzivno mešajo, spajajo in razdvajajo. Andrej Hočevar je v svojem uvodniku k zajetni spremljevalni knjižici zapisal "kako je jazz vedno že nekaj drugega. Ne bomo si namreč zapomnili tistega, kar poskuša biti brezčasno, temveč tisto, kar izstopa."

Na dveh zgoščenkah, ki jih prinaša kompilacija, je tako moč prisluhniti glasbenim presežkom, ki so jih ustvarili glasbeniki oziroma zasedbe: Jan Čizmazija, Igor Matković, Balchemy, Jure Pukl, Robert Jukič, Jani Moder's Brain Blender, Marko Churnchetz (Marko Črnčec), Lenart Krečič & Big Band RTV Slovenija, Organics, Cene Resnik Quartet, Lolita, Kukushai, MiNiMe, Vasko Atansovki Trio, Vid Jamnik Jamtet, Kombo B, Trojnik, BadBooshBand, Bratko Bibič & The Madleys & gosti, Dre Hočevar Trio, Samo Šalamon Bassless Trio feat. Paul McCandless & Roberto Dani, Milko Lazar in Zlatko Kaučič, Milan Stanisavljević in Drašler/Karlovčec/Drašler Trio.

Dvojni zgoščenki je dodan dokumentarni film Čas za improvizacijo režiserjev Tine Lešničar in Janeza Stucina v produkciji Perfo Production, ki podaja uvid v vitalnost mlade slovenske jazzovske scene in je že bil nagrajen tudi na mednarodnih filmskih festivalih.

Danes je v Sloveniji pretok informacij o dogajanju na svetovni jazzovski sceni bliskovit. Slovenski glasbeniki se šolajo na najboljših šolah v tujini in delujejo vsepovsod po svetu. Večina svetovnih jazzovskih zvezd je že kdaj nastopila pred slovenskim jazzovskim občinstvom in tudi slovenski jazzisti na tujih odrih niso redkost. Slovenska jazzovska ustvarjalnost je v razcvetu in kompilacija Jazz Slovenia 2015 ter dokumentarec Čas za improvizacijo sta odličen dokaz za to.

Spremna knjižica h kompilacijski zgoščenki Jazz Slovenia 2011 

Cena: 18,00 € oz. 15,00 € za člane SIGIC 
(poštnina ni vključena v ceno)


Naročite si svoj izvod na: info@sigic.si