29.03.2011

Jazz Slovenia 2011

SIGIC predstavlja prvo kompilacijsko zgoščenko v zgodovini slovenskega jazza!

SIGIC

Jazz Slovenia 2011

Različni izvajalci

Jazz Slovenia 2011

SIGIC
2011

S kompilacijo Jazz Slovenia 2011 smo poskušali zajeti drobec ustvarjalnosti in predstaviti nekatere izmed najpomembnejših ter najbolj zanimivih jazzovskih izvajalcev, skladateljev in aranžerjev, ki so s svojim delom v zadnjih treh letih zaznamovali slovensko jazzovsko sceno.

"Jazz je pricurljal v Slovenijo , ki je bila po prvi svetovni vojni del Kraljevine Jugoslavije, najprej s filmi, radijskimi valovi in vinilnimi ploščami, ki so jih iz Amerike prinesli jazzovski zanesnjaki. Nastanek in delovanje prvih jazzovskih skupin še ni dokončno raziskano. Najbrž so bile to zasedbe, ki so vse do druge svetovne vojne igrale mešanico plesne glasbe, "šlagerjev" in arhaičnega jazza. [...] Danes je situacija v samostojni državi Sloveniji seveda daleč od povojnih zanesnjaških časov. Pretok informacij o novih glasbenikih, zasedbah, koncertih in ploščah z vsega sveta je popoln in bliskovit. Slovenski glasbeniki se šolajo na najboljših šolah v tujini in delujejo vsepovsod po svetu."
Hugo Šekoranja, urednik za jazz, Radio Slovenija
vodja izbirne komisije za kompilacijo Jaz Slovenia 2011

Preostali člani izborne komisije: Mario Batelić, Marko Kumer, Jure Potokar.

Na dveh zgoščenkah, ki jih prinaša kompilacija, je moč slišati glasbenike oz. zasedbe: Jure Pukl, Lolita, Kristijan Krajnčan Contemporary Jazz Ensemble & Perpetuum Jazzile, Eva Hren & Big Band RTV Slovenija, Vasko Atanasovski Visions Ensemble, Bratko Bibič & The Madleys feat. Rämschfädra & Shirley A. Hofmann, Kaja Draksler, Robert Jukič, Zlatko Kaučič feat. Robert Vrčon & Peter Brötzmann, Samo Šalamon Trio feat. Michel Godard & Roberto Dani, Jani Moder 4tet, Mia Žnidarič, Aleš Rendla Sekstet, Big Band RTV Slovenija, Rok Golob, Tori Trio, Kombo, Statements, Adam Klemm Banda, Jaka Kopač Group, Igor Lumpert in Lovro Ravbar. Poleg glasbe kompilacija prinaša še obsežno knjižico z orisom zgodovine slovenskega jazza ter predstavitvijo izvajalcev.

Spremna knjižica h kompilacijski zgoščenki Jazz Slovenia 2011