10.06.2022

Jazz v knjigah – kaj brati?

Vsako pisanje o jazzu je vedno že njegova interpretacija, je pisanje, ki vključuje historično perspektivo, ekonomske strukture, socialne položaje, odzive javnost idr.

Press info

Jazz v knjigah – kaj brati?

V tem smislu je, navkljub nepregledni množici knjig o tem »najpomembnejšem fenomenu svetovne kulture 20. stoletja«, malo takšnih, ki celovito in natančno postavijo širši kontekst ne le njegovega nastanka, neločljivo povezanega z družbenim dogajanjem 20. stoletja, temveč tudi njegove politične konotacije in izjemne ekspanzije.

V slovenščini imamo en sam pregled zgodovine jazza z naslovom Zgodbe o jazzu (1986) Petra Amalettija, zato se je vredno ozreti tudi drugam. Eno največjih del o nastanku in zgodovini jazz vse do danes ostaja The Jazz Scene (1959, razširjena izdaja 1993) britanskega zgodovinarja Erica Hobsbawma, ki se bere kot družbeno zgodovinska analiza 20. stoletja.

Zakaj je pomembna prav ta knjiga? Zakaj je tako malo izstopajočih knjig o jazzu? In zakaj sploh brati knjige o jazzu, če bi ga lahko samo poslušali?

O tem z Mihom Zadnikarjem in Ičem Vidmarjem. Pogovor bo vodil Gregor Podlogar.

Torek, 14. Junij 2022 ob 17.30, Vodnikova domačija - Ljubljana

Dogodek je del spremljevalnega programa 63. Jazz festivala Ljubljana, ki ga pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju z Jazz festivalom Ljubljana.

Na vrtu Vodnikove domačije bo na dan dogodka tudi polica s knjigami o jazzu.