31.01.2022

Jazz z Nino v družbi pianista Saša Vollmaierja

V tokratni izdaji bo Nina Novak gostila pianista, skladatelja, aranžerja, pedagoga in performerja Saša Vollmaierja.

Press info

Jazz z Nino v družbi pianista Saša Vollmaierja
Foto: iz osebnega arhiva

Televizijska oddaja Jazz z Nino, ki jo vodi univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka in urednica Nina Novak v središče zanimanja postavlja glasbenike, v svojem glasbenem udejstvovanju na kakršenkoli način povezane (tudi) z jazzovsko glasbo. Pri tem ni pomembno, ali gre za imena, že dodobra uveljavljena tako na slovenskih kot tujih odrih, ali za glasbenike, ki se nahajajo šele na začetku svoje ustvarjalne poti, saj skuša skozi pogovor vse njih umestiti na svetovni jazzovski zemljevid. In s tem popularizirati jazzovsko glasbo med splošno javnostjo oziroma tej posredovati uspehe ter dosežke slovenskih glasbenikov in ji podati (osnovna) znanja za lažje razumevanje slišanega. Iz tega razloga oddajo bogatijo glasbeni posnetki gosta ali muziciranje v živo.

Pianist, skladatelj, aranžer, pedagog in performer Sašo Vollmaier (Akademija za glasbo, Ljubljana, Slovenija) se je že kmalu po zaključku študija odprl različnim žanrskim usmeritvam. Med drugim je bil član skupine Laibach, v kateri kot studijski glasbenik in aranžer deluje še danes, sodeloval pa je tudi z vrsto drugimi glasbeniki, denimo Bratkom Bibičem, duom Silence in Niko Vistoropski. Vendar gledališču navkljub temu pripisuje poseben pomen. Tega raziskuje predvsem s stališča zvoka oziroma glasu in giba, s tem namenom pa je med drugim skoraj desetletje preživel v Franciji ter bil kot pedagog prisoten še v Nemčiji in Italiji.

Leta 2019 se je odločil vrniti v Slovenijo in predstaviti solistični performans Kind of Laibach. Na njem je v zaključeno celoto povezal avtorske kompozicije in izbrane motive iz skladb skupine Laibach, ter si z njim utrl novo, nekoliko drugačno pot. Obenem pa poiskal svoje mesto na slovenskih odrih.

O vsem tem bo spregovoril v ponedeljek, 31. januarja ob 21.30 uri na televiziji ETV v izdaji oddaje Jazz z Nino.