16.08.2016

Saksofonist Blaž Švagan dobitnik skladateljske lovorike jazzon

Zmagovalec letošnjega razpisa za najboljšo jazzovsko kompozicijo 17. mednarodne džezovske delavnice in festivala Jazzinty je Blaž Švagan.

Dušan Mijanović

Blaž Švagan
Foto: iz arhiva Blaža Švagana

Jazzon je strokovna nagrada za jazz kompozicijo, ki jo na podlagi javnega razpisa in po oceni strokovne komisije vsako leto podelijo v sklopu festivala Jazzinty. Na letošnji razpis je prispelo pet izvirnih jazzovskih skladb med katerimi je strokovna komisija, ki so jo sestavljali Marko Črnčec, Lojze Krajnčan in Joris Teepe, v anonimnem izboru soglasno izbrala skladbo Quantum Insomnia, ki jo je napisal saksofonist Blaž Švagan.

Avtor zmagovalne skladbe bo prejel denarno nagrado 1.500 EUR bruto, ki jo podeljuje Ministrstvo za kulturo ter štipendijo Društva slovenskih skladateljev v višini 800 EUR bruto. Zmagovalna avtorjeva zasedba prejme 1 snemalni dan (10 ur) v vrhunskem snemalnem studiu RSL production, Novo mesto.

Zmagovalec se bo s svojo zasedbo Blaž Švagan Quintet, kjer poleg Švagana nastopajo: kitarist Vito Vičar, klaviaturist Anže Vrabec, kontrabasist Luka Gaiser in tolkalec Bojan Krhlanko, predstavil v sredo, 17. avgusta.