10.05.2019

Jazzovsko obarvan program letošnje Druge godbe

Organizator festivala Zavod Druga godba je tokrat združil moči s tremi domačimi koproducenti. Letošnji festival se je najbolj približal Drugi godbi, kot smo jo poznali konec osemdesetih in na začetku devetdesetih let.

Dušan Mijanović

Druga godba
Foto: © Druga godba

Tiskovni konferenci, ki sta se prejšnji teden odvili v Ljubljani in Mariboru, sta napovedali, da bo v obeh največjih slovenskih mestih med 21. in 25. majem potekala 35. edicija mednarodnega festivala Druga godba. Organizator festivala Zavod Druga godba je tokrat združil moči s tremi domačimi koproducenti. Letošnji festival se je najbolj približal Drugi godbi, kot smo jo poznali konec osemdesetih in na začetku devetdesetih let. 

Koproducenta Druge godbe v Ljubljani sta že tradicionalno Cankarjev dom in Kino Šiška, v Mariboru, kjer festival gostuje prvič, pa Narodni dom. Na festivalu bo sodelovalo še šest organizacij iz partnerskih mest v Evropi – iz Birminghama, Dublina, Helsinkov, Lodža, Londona in Lyona, ki bodo skupaj z Drugo godbo oblikovale program in pripravile glasbeno konferenco. To bo prvo dejanje skupnega projekta, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa. »V okviru projekta Jazz Connective se bodo srečevali glasbeniki, promotorji, glasbeni profesionalci, ki se ukvarjajo z jazzom in inovativno glasbo. Skupaj se bomo lotili izzivov, s katerimi se vsi soočamo. Pogovarjali se bomo o definiciji kariere, odnosu glasbenikov in glasbenih profesionalcev do različnih ustanov ter naslavljanju občinstva, ki ga je vedno manj. Projekt Jazz Connective, ki se bo v Ljubljani odvijal med 21. in 24 majem, bo sestavljen iz okroglih miz, delavnic, predavanj in cikla koncertov. Vsi glasbeniki, ki bodo nastopili znotraj projekta, prihajajo iz omenjenih mest, saj je cilj, da se na festivalu odrazi glasbena scena, o kateri bo projekt govoril,« je dejala Anuša Pisanec, ki je bila še pred kratkim direktorica Zavoda Druga godba. Trenutno jo kot vršilec dolžnosti nadomešča Srečko Meh.

Projekt v okviru festivala se bo v torek, 21. maja, začel v klubu Channel Zero z udarnim Arom Kerom, ki je eden najdejavnejših glasbenikov na francoski podzemni in noise jazz sceni. Za njim bo skupaj s superzvezdnikom finske glasbene scene, Jimijem Tenorjem, nastopil finski futuristični jazzy trio Mopo. V sredo se bo v Cankarjevem domu predstavil akter sodobne irske glasbene scene v opoziciji, Shane Latimer. Sledil bo paradni drugogodbeni jazz koncert, ko bo nastopil poljski Maciej Obara Quartet. Na festival se vrača južnoafriški kolektiv The Brother Moves On, ki v svojem izrazju glasbo meša s performativno umetnostjo. Po lanskem nepričakovanem vskoku slovenskega pianista Bowraina se je njihovo sodelovanje nadaljevalo v Johannesburgu in v Ljubljani bodo predstavili novi material. Naslednji dan bo v Cankarjevem domu svojo drugogodbeno zgodbo nadaljevala vsestranska umetnica Irena Z. Tomažin, ki je nadgradila eno svojih najprepoznavnejših del, Crying Games, ki ga je predstavila na Drugi godbi leta 2012 in je doživelo odlične odzive. Another Crying Game je nadaljevanje dela pod avtorskim imenom iT. Irena v projektu raziskuje in nadaljuje delo z glasom, povezanim s fragmentarnim tekstom, pesniškimi besedili in petjem, t. i. spoken word. »Ireno smo povabili, ker vsebinsko zelo sodi v ta programski sklop. Tudi zanjo je bil izziv, da predstavi nadaljevanje svojega projekta,« je dejal Bogdan Benigar, vodja programskega odbora festivala. Sklop projekta Jazz Connective bo v Kinu Šiška isti večer zaključila trobentačica in skladateljica, predstavnica mladega vala britanskih glasbenikov, Laura Jurd. Skupaj s svojo skupino Dinosaur se bo predstavila z jazz synth popom ter folkovsko improvizacijo. »Programa za Jazz Connective nismo oblikovali samo v programskem odboru Druge godbe, ampak skupaj s programci, ki delujejo v klubih in drugih prizoriščih partnerskih mest. Gre za izbor predlogov vseh sodelujočih partnerskih mest. Nekatere pobude so prišle tudi od nas samih. Skupina Mopo je pri nas gostovala že dvakrat, toda ko sem slišal njen posnetek s Tenorjem, ki ga je objavila novembra, sem dobil idejo, da bi v sklopu festivala naredili svetovno premiero tega sodelovanja. Druga godba je bila pobudnik nadaljnjega snemanja njihovega skupnega albuma,« je dodal Benigar. Tudi zaradi projekta Jazz Connective bo letošnji program Druge godbe bolj jazzovsko obarvan. Najbolj je primerljiv tistemu s konca osemdesetih in začetka devetdesetih let. Letos je zastopana tudi noise impro scena, ki je bila zadnje čase manj prisotna na Drugi godbi. »Govorimo o jazzovskih godbah, ki niso jazz. Kot veste, so prvič v Sloveniji ravno na Drugi godbi nastopila zelo znana imena jazzovskih godb, kot so Marc Ribot, Luis Sclavis, Lounge Lizard Te glasbe na festivalu nikoli niso izostale, le v nekem obdobju so bile manj prisotne, ker smo se bolj fokusirali na glasbe sveta. Letos je program, mogoče ravno zaradi projekta Jazz Connective, bolj uravnotežen,« je dejal Benigar.

V četrtek, 23. maja, zvečer se bo drugogodbena zgodba v Kinu Šiška nadaljevala s predstavniki, ki prihajajo iz atlantskih držav. Sprva bo nastopil nihče drug kot kitarist in skladatelj Yonatan Gat, ki ga je revija Village Voice leta 2013 razglasila za najboljšega kitarista v New Yorku. Gat je mojster eksplozivnih živih setov in brisanja mej med občinstvom in performerjem. Njegov koncert bo gotovo prava poslastica za oboževalce zasedbe Swans, saj bo Gata s spremljevalno skupino Special Guests na odru spremljal basist te legendarne skupine, ki izvaja izvirne ljudske glasbe severno- in južnoameriških staroselcev. Nato bodo v spodnji dvorani nastopili predstavniki londonskega power jazza Ill Considered. Zaključek večera bo pripadel nebinarni brazilski transpolni umetnici oz. umetniku Liniker Barros, ki bo nastopil/a s skupino Caramelows iz Sao Paula. Njen/njegov ekspresivni vokal vsebinsko vznika iz družbenih, spolnih in političnih norm. »Glasbenica še najbolj pooseblja barvitost Druge godbe,« je dejal Benigar in dodal, da je za celostno podobo festivala odgovoren grafični oblikovalec Ajdin Bašić, ki je s pomočnikom Juretom Lavrinom obarval letošnji festival.

V petek, 24. maja, sledijo v CUK-u Kino Šiška trije koncerti, ki so v znamenju vsebinskega in poslovnega sodelovanja s koproducentom Kinom Šiška. Matjaž Manček, programski vodja Kina Šiška, je pripravil petkov program. Postavilo se je vprašanje, zakaj ravno Maarja Nuut, ki je pred kratkim že dvakrat nastopila v Ljubljani, na festivalu MENT in v okviru cikla Cankarjevi torki. »Njeno zadnje sodelovanje z DJ Ruumom je glasbeno vizualno tako prepričljivo, da nas je navdušilo. Zato smo se odločili, da jo z novim projektom, ki navdušuje z mešanjem folk tradicije in modernega glasbeno-vizualnega koncepta povabimo še enkrat,« je odločitev pojasnil Benigar. Iz ambientalnega uvoda se bo scena prevesila v bolj rockerske vode, pa čeprav se bo predstavila ukrajinska etno skupina DakhaBrakha, ki je v Ljubljani že nastopila, in sicer na festivalu Mesto Žensk. »Zdi se mi fino, da Druga godba tu in tam poseže tudi po glasbenih skupinah, ki so jih v Slovenijo pripeljali drugi organizatorji. V 99 odstotkih se zgodi, da je Druga godba prva, toda letos smo se odločili drugače. Ko je DakhaBrakha nastopila v Ljubljani, so bile tri glasbenice in en glasbenik popolnoma neznani. Takrat smo jih šele odkrivali, danes pa imajo razprodane dvorane širom sveta. Spajajo ukrajinsko tradicijo z muzikami, ki prihajajo od drugod,« je dejal Benigar. Za konec večera bo nastopila skupina, ki je popularna predvsem med mladim občinstvom, Kokoroko. Bend, ki je dosegel svetovno slavo brez izdanega albuma, je zrastel na londonski klubski sceni v preigravanju zahodnoafriških glasbenih zvrsti, kot sta afrobeat in highlife. »Glede na veliko koncertno ponudbo v Ljubljani ta večer sem prepričan, da bodo predstavniki londonske jazz groove scene v Kino Šiška privabili veliko obiskovalcev,« je dejal Benigar. Večer bo v preddverju zaključil DJ K'Pow.

Naslednji dan sledi velika novost. Zadnji dve leti je festival gostoval v Piranu, kamor se ima še namen vrniti, letos pa se bo prvič predstavil v Mariboru. Druga godba se bo v sodelovanju z Narodnim domom v soboto, 25. maja, zaključila na Štajerskem. Dopoldan bo nastopil Knedlbend, nov projekt za otroke Danila Ivanuše, ki se bo dan prej odvil v Vodnikovi domačiji v Ljubljani.

Pod večer se bo v Minoritski cerkvi predstavil poljski ženski trio Sutari, ki so si ga organizatorji prizadevali pripeljati kar nekaj let. Končno jim je uspelo! Nato se bo scena preselila v bližnji avditorij Mariborskega lutkovnega gledališča, ki ga je Benigar poimenoval kar male Križanke, s to izjemo, da je ta prostor pokrit. Tam bo na veliko veselje organizatorjev, da lahko v Mariboru predstavijo domačo zasedbo, nastopila Bakalina Velika. Gre za projekt dua Bakaline iz Čadrga, ki se je razširila v septet. Prihajajoči album Prvi krajec, ki je izšel pred kratkim, bo prvič predstavljen javnosti, nato sledi turneja Bakaline Velike po Sloveniji. Za konec festivala bo nastopila najbolj vroča skupina v trenutni glasbeni ponudbi v svetu, BCUC a.k.a. Bantu Continua Uhuru Consciousness, sedemčlanska zasedba iz južnoafriškega Soweta. Glasba te zasedbe bazira na tolkalih, petju, rapanju in funk filingu. »Po našem mnenju res primeren zaključek festivala,« je sklenil Benigar in dodal, da bo po koncertu poslušalce zabaval DJ Splinta.

Za imetnike vstopnice bo s predhodno prijavo organiziran brezplačni prevoz iz Ljubljane v Maribor in nazaj. Da bi neučakani oboževalci čim prej dočakali 35. edicijo festivala, je Zavod Druga godba v sodelovanju s ciklom Noches de Tablao v petek, 17. maja, v Pocket Teater Studiu pripravil koncert Zvezdane Novaković in Urške Centa, ki nosi naslov Eno balado, prosim!.