21.10.2019

Otvoritev 13. abonmaja Jazz Ravne

V četrtek, 24. oktobra 2019 v Ravnah na Koroškem pričenja program abonmaja Jazz Ravne 2019/20.

Press info

Jazz Ravne

JAZZ RAVNE

Četrtek, 24. oktober 2019 ob 20. uri, KMKC Kompleks - Ravne na Koroškem
Adam Nussbaum & ZZ Quartet


Združevanje proste improvizacije s tradicionalnimi pristopi iz glasbene zgodovine, ki se napaja tako v jazzovski kot klasični glasbi, a tudi glasbah sveta.

Mednarodna zasedba štirih svetovno uveljavljenih glasbenikov stremi k skupinski igri, pri čemer ohranja zavidljivo raven individualizma in kakovosten spoj jazzovske, moderne klasične glasbe, glasb sveta ter improvizacije. Muzikalnost Adama Nussbauma, Simonea Zanchinija, Ratka Zjače in Martina Gjakonovskega se razteza od tihe intimnosti do goreče intenzivnosti, njihov repertoar pa temelji na izvirnih kompozicijah, katerih osrednje vodilo je ustvarjanje lepih improvizacij. A ker te izvirajo v glasbeni zgodovini, pravzaprav zamejujejo meje med notirano in svobodno glasbo. Zasedba je v preteklosti izdala tri albume, za katere je dobila izjemne kritike stroke in leta 2016 prejela nagrado The Orpheus Award za najboljšo italijansko produkcijo jazzovske glasbe, v okviru letošnje evropske turneje, ko se bodo glasbeniki pomudili tudi na Ravnah, pa bo zasedba posnela svoj že četrti album.

Zasedba: Adam Nussbaum, bobni; Simone Zanchini, harmonika; Ratko Zjača, kitara, Martin Gjakonovski, bas

Četrtek, 14. november 2019 ob 20. uri, KMKC Kompleks - Ravne na Koroškem
Zvjezdan Ružić - Pandaland

Hrvaško slovenska zasedba nagrajena s kar dvema Porinoma je eden najlepših primerov sodelovanja na skupnem kulturnem prostoru Slovenije in Hrvaške.

Zvjezdan Ružić, pianist in skladatelj je kljub rosnim tridesetim letom že petkratni dobitnik prestižne hrvaške diskografske nagrade Porin in šestkratni dobitnik strokovne nagrade Status v kategoriji jazz klavir, ki jo podeljuje Hrvatska glazbena unija. Med številnimi sodelovanji izstopa sodelovanje s slovenskimi izvajalci na albumu Pandaland, s katerim je osvojil kar dva Porina - prvega za najboljši jazz album in drugega za najboljšo jazz izvedbo. Album je doživel premiero v Šanghaju, kjer je zasedba takoj osvojila srca Kitajcev. Zvjezdan je iskreni romantik, kar se seveda odraža tudi v njegovi glasbi. Vse prejete nagrade ga niso niti malo spremenile. Ostaja skromen, neobremenjen s priznanji, več od le-teh mu pomeni bližina publike in komunikacija z njo. Poslušalstvo mu tudi zaradi tega ostaja zvesto in z nestrpnostjo pričakuje vsak njegov nov projekt.

Zasedba: Zvjezdan Ružić, klavir, melotron; Tomaž Gajšt, trobenta; Lenart Krečič, tenor saksofon; Vojkan Jocić, sopran saksofon; Miha Koren, bas; Adriano Bernobić, bobni

Četrtek, 5. december 2019 ob 20. uri, KMKC Kompleks - Ravne na Koroškem
FiloSofia

FiloSofía je edina sodobna salsa glasbena skupina v naši širši okolici, ki preigrava povsem svojo avtorsko glasbo z lastnimi besedili.

Redke so zasedbe kakovostnih jazz glasbenikov, ki pri nas svojo kreativno energijo vlagajo v nove avtorske skladbe v glasbeni zvrsti kot je salsa, povrh vsega pa v skladbah pokažejo zavidljiv nivo in količino improvizacije. Mednarodna salsa zasedba FiloSofia, ki z izvedbo koncerta lahko stopa ob bok svetovno znanim tovrstnim skupinam, se lahko pohvali s kakovostjo skladb, aranžmajev in vrhunsko izvedbo. Njihova posebnost je, da so v skupini kar štirje skladatelji, kar se odraža v raznolikosti skladb in njihovih aranžmajev, čeprav njihova glasba deluje kot homogena celota, polna ritma, značilne latinskoameriške melodike in izjemne, nalezljivo pozitivne energije. Glasbeno plat podpirata tudi plesalca, zato bo koncer FiloSofíe brez dvoma dogodek, ki vas ob zaključku jazzovskega leta na Ravnah nikakor ne bo pustil ravnodušnih.

Zasedba:  Darko Sedak-Benčić, trobenta, vokal (komponist, aranžer, vodja zasedbe); Erik Marenče, klavir; Aleš Avbelj, bas; Lazaro Amed Hierrezuelo, conge, vokal; Vid Ušeničnik, timbales; Miron Hauser, pozavna, vokal (komponist / aranžer); Luka Žužić, pozavna (komponist / aranžer); Vid Begić, vokal, ples; Sofija Široka glavni vokal, besedila, ples

Četrtek, 16. januar 2020 ob 20. uri, KMKC Kompleks - Ravne na Koroškem
Drum & Flute Osmosi


Mednarodna zasedba v Izraelu živečega slovenskega bobnarja Gašperja Bertonclja in legendarni gost Doug Hammond - vokal

Gašper Bertoncelj kljub temu, da živi in deluje v dokaj oddaljenem Tel Avivu, redno ohranja stike z domačo jazzovsko sceno. Zahvaljujoč povezavam izraelskih in ameriških glasbenikov si je utrl pot tudi v marsikatero mednarodno zasedbo, kjer je cenjen bobnar izjemnim občutkom za ritem in groove. Kot mojster igranja bobnov z metlicami je na to temo napisal tudi knjigo Brush Book.V zasedbi Drum & Flute Osmosis se mu bosta poleg slovenskih pridružila še dva tuja glasbenika. Prvi je njegov novi someščan - izjemni flavtist Avichai Ornoy, drugi pa legendarni ameriški bobnar, skladatelj, producent in profesor Doug Hammond.

Zasedba:  Avichai Ornoy, flavta; Gašper Bertoncelj, bobni; Nikola Matošić, kontrabas; Gregor Ftičar, klavir; posebni gost: Doug Hammond, vokal

Četrtek, 13. februar 2020 ob 20. uri, KMKC Kompleks - Ravne na Koroškem
Out of Order Duo 
  

Nov, svež program dveh mladih diplomantov Akademije za glasbo v Ljubljani, pripravljen premierno za naš oder.

Matic Črešnik in Veronika Vižintin sta skupno glasbeno pot začela  v času študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kljub temu, da sta oba klasično šolana glasbenika, ju povezuje zanimanje za širok spekter različnih glasbenih zvrsti. Precej sveže nastali glasbeni tandem raziskuje možnosti povezovanja starejše glasbene tradicije s sodobnejšimi smernicami in lastno ustvarjalnostjo, ter eksperimentira z nekoliko manj običajnimi kombinacijami inštrumentov, predvsem s  tolkali in harmoniko. Sprehod od klasike do jazza bo še posebej pobožal dušo pred skorajšnjim Valentinovim.

Zasedba: Matic Črešnik, bobni, tolkala; Veronika Vižintin, harmonika; gost: Valentin Štante, violina

Četrtek, 26. marec 2020, 20.00, KMKC Kompleks - Ravne na Koroškem
Igor Bezget - Organics Trio

Mentor in (so)avtor večine naših produkcij z mladimi koroškimi jazzisti se tokrat predstavlja z svojim novim glasbenim projektom, nadgradnjo Pangea I. in Pangea II.

Glasbeni projekt Organics, pod katerega se podpisujeta Igor Bezget in Marko Črnčec, je bil posnet že januarja 2013 v Peter Karl Studios v Brooklynu, New York, izdan pa je bil šele tri leta kasneje. Približno toliko je tudi trajalo, da si je utrl pot na naš oder, čeprav sta tako Igor Bezget kot tudi Marko Črnčec sicer naša redna gosta. Organics ponuja odlično instrumentalno fusion-jazz glasbo. V originalni zasedbi je poleg Igorja Bezgeta ba kitari in Marka Črnčeca na hammond orglah sodeloval še ameriški bobnar Damion Reid, ki ga bo na Ravnah najverjetneje nadomestil eden njegovih newyorških kolegov.

Zasedba: Igor Bezget, kitara; Marko Črnčec, hammond orgle, tba - bobni

Četrtek, 9. april 2020, 20. uri, KMKC Kompleks - Ravne na Koroškem
Bonilla - Grašič Quintet  

Energičen zaključek sezone s kostariškim trombonistom.

Najboljši koncerti se zgodijo takrat, ko so na odru prijatelji. Tokrat bo tako! Goran Rukavina, bolj povezan s Koroško, kot bi si lahko mislili, je v energični zasedbi zbral same stare znance jazz šole v Grožnjanu. Ta istrska vasica je med drugim dom JMI Jazz orkestra, zasedbe, ki je pod vodstvom Luisa Bonille gostovala pri nas v poletju 2017. Seveda obmorska srečanja srčnih glasbenikov niso minila brez skupnih koncertov in tako se je rodila zasedba, ki v živahnih ritmih preigrava lastne skladbe in priredbe največjih uspešnic iz jazzovskega repertoarja. Obeta se večer, kot se za zaključek sezone spodobi!

Zasedba: Luis Diego Bonilla, pozavna; Primož Grašič, kitara; Gregor Ftičar, klaviature; Goran Rukavina, bas; Bruno Domiter, bobni