16.11.2020

JSKD: Razglasili zmagovalno pesem natečaja Mentorjev feferon 2020

Najbolj pekoča pesem leta 2020 je Revolucija Marka Levačića.

Press info

Mentorjev feferon 2020
Foto: arhiv JSKD - Skupina Suha južina band

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in revija Mentor sta razglasila zmagovalno pesem natečaja Mentorjev feferon 2020 za najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro. Izbrali so pesem Revolucija avtorja Marka Levačića iz Ljubljane. Zmagovalno pesem bodo objavili v reviji Mentor, skupina Suha južina Band pa jo bo tudi uglasbila in jo predstavila na finalu Festivala mlade literature Urška, ki bo v Slovenj Gradcu v živo ali prek družbenih omrežij predvidoma potekala 11. decembra 2020. Hkrati z razglasitvijo najbolj ostre in pekoče protestniške pesmi letošnjega leta organizator že razpisuje jubilejni, deseti natečaj Mentorjev feferon 2021 in vabi vse, ki jim pero teče tudi v družbenokritičnem tonu, da do petka, 25. junija 2021, svoje delo prijavijo prek e-prijave na spletni strani JSKD.

Več kot šestdeset se jih je potegovalo za Mentorjev feferon

Na letošnjem natečaju je sodelovalo 62 avtorjev in avtoric, ki so strogi komisiji v branje poslali 91 pesmi, dva stripa ter tri prozne zapise. Natečaj je anonimen, poslana dela so označena s šiframi, avtorje pa razkrijejo šele po končanem ocenjevanju komisije, v kateri so bila tudi tokrat prepoznavna protestniška imena z literarnega in glasbenega področja Ksenija Jus, Matej Krajnc in Jose.

Ker je letošnje leto na vseh področjih življenja dodobra zaznamovala epidemija Covid-19, je bila ta pričakovano tudi rdeča nit večine feferonskih izpovedi. Komisija je kot najbolj pekočo in angažirano soglasno prepoznala pesem pod šifro tik-tak-tik-tak, pod katero se je podpisal Marko Levačić, naslovil pa jo je Revolucija. Komisija je izbrala še šest finalistov in tri dodatne pesmi za uglasbitev.

Pesmi, ki so po mnenju komisije najbolj udarne in pekoče, avtorjem prinašajo praktične nagrade: letno naročnino na revijo Mentor, bone za izobraževalne delavnice JSKD in knjižne nagrade iz založništva JSKD. Poleg zmagovalne Revolucije Marka Levačića so komisijo najbolj prepričale še pesmi Prvorazredna država Dominika Lenarčiča, Po Nietzcheju: Nadcelice Maje Klarendić, Štajerska Veronike Gradišek, Narava joče Bora Ratajca, Izgubil sem živce Mojmirja Ferenca in Mačji samomor Ize Novak. Dodatne tri feferone bodo uglasbili člani komisije: pesem V oceanu so tkiva Polone Rodič bo predstavila Ksenija Jus, Poslanca Stojana Kneza bo predstavil Matej Krajnc, Jose pa bo izvedel pesem Je to naša prihodnost? Nine Cigale.


Zmagovalna pesem in ostali nagrajenci bodo predstavljeni na zaključni prireditvi natečaja JSKD Festival mlade literature Urška, ki bo predvidoma 11. decembra, če bodo epidemiološke razmere dopuščale, potekala v živo v Slovenj Gradcu, sicer pa preko spletnih platform. Poleg tega bodo pesmi šestih finalistov in zmagovalca z utemeljitvami objavljene v novembrski številki revije Mentor. V jubilejnem letu 2021 bodo ob 20-letnici Festivala mlade literature Urška in ob desetem natečaju protestne pesmi izdali zgoščenko z desetimi zmagovalnimi feferoni.

Mentorjev feferon 2020:

Marko Levačić: Revolucija


Tik tak, tik tak …
En dan, en Dan,
en odvzet, ena Noč,
en Obrat, en Dan,
en Revolt, nov Dan,
ena Iskra, naš Trenutek,
naš Upor, naš Prevrat,
naše Življenje, naša Volja,
naš Dan, nov Dan.
Tik tak, tik tak …

Iz utemeljitve komisije: Pesem Marka Levačiča Revolucija ima v sebi udarno angažirano noto in hkrati satirično-brezkompromisni uvid v dandanašnjo vsakdanjost. S svojimi kratkozložnimi besedami učinkovito povzame potrebo po boju za Resnico in Enakopravnost, po boju proti Laži, Pohlepu, Kratkovidnosti in Neumnosti. S svojim ritmom ponazori vse zgodovinske zmote, iz katerih smo se bolj malo naučili, in nam kot vztrajna kukavica iz ure (ali detel na deblu) v glavo utrkava problematiko vesoljne človeške mentalitete. Njena ostrina in hkrati spevnost se zlijeta v odlično udarnico, ki si nedvomno zasluži naziv Feferona 2020.