23.11.2019

Jubilejna sezona Akademije za glasbo v Ljubljani

Na tiskovni konferenci 18. novembra je Akademija za glasbo v Ljubljani podrobno predstavila koncertno sezono 2019/20, ki bo potekala v znamenju 80-letnice te domače glasbene izobraževalne ustanove.

Maia Juvanc

Tiskovna konferenca Akademije za glasbo v Ljubljani ob predstavitvi sezone 2019/20.
Foto: Maia Juvanc

Na tiskovni konferenci 18. novembra sta vodji Akademije za glasbo v Ljubljani, dekan Marko Vatovec in prodekan za umetniško dejavnost Matjaž Drevenšek, skupaj s prof. Branko Rotar Pance in prof. Egonom Mihajlovićem podrobno predstavila koncertno sezono 2019/20 Akademije za glasbo, ki bo potekala v znamenju 80-letnice te domače glasbene izobraževalne ustanove. Med 3. novembrom in 8. majem se bo Oddelek za pihala, trobila in tolkala podrobneje predstavil na mednarodnih dnevih oddelka, v naslednjem letu pa bodo priložnost za predstavitev dobili še drugi oddelki. Jubilejno sezono bodo bogatili mnogi dogodki in delavnice oziroma različna mednarodna izobraževanja in sodelovanja.

Profesorji in študenti akademije se bodo tako kot lani predstavili na dveh abonmajskih koncertnih ciklih, in sicer Tutti in Solo e da Camera. Dodatek k cikloma pa so Nedeljske matineje, ki bodo odprle novo koncertno prizorišče v Narodni galeriji, ki je akustično primerno za izvajanje starejše glasbe. Decembra se bo predstavil Oddelek za staro glasbo s sedaj že drugo Čembalijado, ki bo med 16. in 21. decembrom v Ljubljano privabila mednarodne strokovnjake na čembalu, med drugim Michaela Hella z Umetniške univerze v Gradcu. Ogledali si bomo lahko tudi kopijo dunajskega bas-oktavnega čembala iz 17. stoletja. 

Novost sezone je sodelovanje Studia za novo glasbo AG z Zavodom Sploh v okviru delavnice Raziskava, refleksija pod vodstvom Tomaža Groma in Luke Juharta. Studio za novo glasbo bo 1. aprila v Narodni galeriji sodeloval z Umetniško univerzo v Gradcu in bo pod vodstvom dirigenta Stevena Loya izvajal dela Stockhausena. V sklopu cikla Tutti bosta zazveneli noviteti, in sicer Wrapped skladateljice Anje Lobnik ter Secrets I Ane Zlobko.

Koncertno sezono 2019/20 poleg tega zaznamujejo mednarodna sodelovanja z Akademijo za glasbo Franza Liszta iz Budimpešte, Glasbene akademije Univerze v Zagrebu in Kitajske univerze Renmin ter sodelovanje z obema slovenskima opernima hišama. 6. maja 2020 bo v Narodni galeriji nastopil kvintet Kitajske univerze Renmin, kar je plod študentskih izmenjav, ki so trenutno v teku med Slovenijo in Kitajsko. 17. junija bodo v ljubljanski Operi solisti Akademije za glasbo izvajali arije iz opernega repertoarja Korngolda, Bellinija, Poulenca

Koncertna sezona bo podprla tudi študente dirigiranja. Alumni, kot so Mojca Lavrenčič in Slaven Kulenović, bodo vodili Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester SNG Maribor in druge orkestrske sestave. Posebno omembo si iz koncertnega cikla zasluži koncert, ki bo potekal 12. junija, na njem pa bo Orkester Slovenske filharmonije izvedel Petruško Stravinskega in Dvořákovo Deveto simfonijo, »Iz novega sveta«.

Mednarodni dnevi Oddelka za pihala, trobila in tolkala nam prinašajo seminarje, predavanja in koncerte, na katerih se predstavljajo profesorji in študenti oddelka ter oddelčni Pihalni orkester, Ansambel saksofonov, Ansambel trobent, Orkester klarinetov in Studio za tolkala AG. 13. novembra se je že odvil koncert Preplet generacij, na katerem je zazvenela noviteta Tilna Slakana, Wind Capriccio, ki jo je skladatelj napisal prav za to priložnost in posvetil Oddelku za pihala, trobila in tolkala. Na koncertnem sporedu so se zvrstile tudi skladbe, kot so Ionizacija Varèsa in slovenske praizvedbe sodobnih skladb Philippa Lerouxa in Emi Maede

Koncertni program bodo popestrili seminarji in predavanja gostov, kot sta oboistka Marta Różańska in flavtistka Ann Elkjär, ki bo vodila seminar skupaj s flavtističnim razredom Visoke šole za glasbo v Ingesundu (Švedska). Jerica Pavli bo vodila seminar za piccolo, seminar za saksofon pa Claude Delangle. Za tolkalce bo zanimiv seminar prvega tolkalca švedske opere (Folkoperan), Joakima Anterota. Več o seminarjih in predavanjih si lahko preberete TUKAJ.  

Koncertne dogodke in delavnice bo za nameček pospremila strokovna beseda o glasbeni pedagogiki. 20. novembra je potekal Mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Formalno in neformalno učenje in poučevanje glasbe

Prav tako 20. novembra je potekala slavnostna podelitev študentskih Prešernovih nagrad Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Med desetimi nagrajenci so tolkalni duo Dendrocopos, violinistka Hana Feguš in tenorist Gregor Ravnik.