11.09.2019

Jubilejnih 40 let Cankarjevega doma

Jubilejno, 40. sezono je v prenovljeni Stekleni dvorani Lili Novy predstavila generalna direktorica Cankarjevega doma, Uršula Cetinski.

Tanja Benedik

Prenovljena dvorana Lili Novy.
Foto: © Cankarjev dom

Uvodoma so novinarjem predstavili dvorano Lili Novy, ki je dobila podobo, kot si jo je zamislil arhitekt Cankarjevega doma, prof. Edvard Ravnikar, nato je Uršula Cetinski predstavila pomembnejše dogodke kulturno-umetniškega in kongresnega programa.

Štiri desetletja nazaj se je naša družba odločila za zapleteno in drago kulturno novogradnjo, za katero niso bili prepričani, da jo bo mogoče napolniti z obiskovalci. Danes jo obišče pol milijona ljubiteljev umetnosti, udeležencev kongresnih prireditev ter privržencev družabnih srečanj. Med letoma 1981 in 2018 je prireditve v Cankarjevem domu obiskalo več kot šestnajst milijonov ljudi. Na odrih vsako leto nastopi okoli osemnajst tisoč različnih izvajalcev, med njimi nemalo vrhunskih umetnikov, ki jih upravičeno občuduje ves svet. Ob začetku nove sezone je generalna direktorica izpostavila, da Cankarjev dom svojega programa ne bi mogel v celoti izpeljati brez pomoči pokroviteljev in donatorjev (Krka, Telekom, Mercator in Petrol). Prav tako sredstva za izvedbo tako obsežnega programa pridobijo s kongresno-komercialnim programom.

Če na osrednje mesto postavimo glasbo, se bo januarja 2020 začel Festival Slovenija 2050, ki bo združil različne ideje in razmišljanja o naši skupni prihodnosti. Osrednji del festivala bo gledališka koprodukcija Cankarjevega doma, SNG Drame Ljubljana ter MGL-a v režiji Ivice Buljana z naslovom 2020. Znanstveni kabaret, nastal po motivih del Yuvala Noaha Hararija, bo na komunikativen, glasbeno intenziven in igralsko prezenten način predstavil zgodbo človeka od nekoč do jutri. Produkcijo bo pospremil niz zanimivih pogovorov o prvobitnih človeških družbah, človeških možganih, umetni inteligenci in pravici do prekinitve življenja v času stremljenja po nesmrtnosti z vrhunskimi strokovnjaki iz Slovenije in tujine.

Zlati abonma pripravlja šest srečanj z gostujočimi orkestri in mojstrskimi solisti. Sezono odpira Filharmonični orkester iz Osla z dirigentom Vasilijem Petrenkom. Znova se bosta predstavila Martha Argerich in ameriški pianist Murray Perrahio, ki bo kot solist in dirigent nastopil s slavno angleško Akademijo sv. Martina na poljih. V abonmajskem programu bo prvič na sporedu Elektra Richarda Straussa, eno izrazno najmočnejših modernističnih oper, ki jo Cankarjev dom pripravlja v koprodukciji z Opero HNK Ivana Zajca pl. iz Reke in v sodelovanju s Slovensko filharmonijo. Zazvenel bo tudi Mozartov Rekviem v izvedbi Komornega zbora in Dvorne kapele iz Stuttgarta pod taktirko Friederja Berniusa.

Srebrni abonma prinaša gostovanji pianistov Grigorija Sokolova in Aleksandra Gadjieva. Trio Con Brio iz Københavna se bo na jubilejni turneji ob dvajsetletnici delovanja ustavil v Cankarjevem domu. Prihajajo tudi Christian Tetzlaff in njegov godalni kvartet pa prodorni čembalist Jean Rondeau ter violinist Dan Zhu, ki živi v Sloveniji.

V okviru abonmaja Veličastnih 7 bo poslastica gostovanje CCN – Balleta de Lorraine, ki je posvečen stoletnici rojstva Mercea Cunninghama. Hora – Cantata je predstava Baleta SNG Maribor, za katero koreografa Edward Clug in Mauro Bigonzetti črpata iz bogate glasbene dediščine Romunije in Italije. Decembrsko gostovanje sodobnega cirkusa Cirque Éloize pa bo zagotovo še povzdignilo praznično razpoloženje.

Abonma Glasbe sveta se 13. oktobra začenja z nastopom legendarnega ženskega zbora Skrivnost bolgarskih glasov z Liso Gerrard. Razburljivi in meditativni glasovi, vpeti globoko v tradicijo od Avstralije prek Irana do Gruzije, bodo glavna značilnost jesenskega dela nove sezone Glasb sveta. Te bodo ob vstopu v novo leto dobile nove razsežnosti z virtuoznimi inštrumentalisti, najprej s paleto najodličnejših kitaristov flamenka, nato pa tudi z elektronskim posvetilom drevesom, ki zaradi aktualnega dogajanja v pragozdovih južne poloble dajejo tokratnim Glasbam sveta simbolični pomen.

Cankarjev dom vsako leto obišče več kot 40.000 mladih. Nova ponudba je opera za mlade Matthewa Kinga z naslovom Snežna kraljica, katere premiera bo v začetku decembra. Za mlajše v koprodukciji Glasbene matice Ljubljana, Cankarjevega doma in Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana nastaja glasbena igra Afriški živalski raj. Mladi lahko izbirajo tudi med Mojim prvim abonmajem, Abonmajem Ivan in Abonmajem Cankar.