20.04.2018

Jure Pukl zaključuje evropsko turnejo

V New Yorku živeči slovenski jazzovski glasbenik in multiinstrumentalist Jure Pukl se s skupino E.J. Strickland Quintet mudi na evropski turneji.

SIGIC

The E.J. Strickland Quintet
Foto: Jure Pukl (FB arhiv)

Jure Pukl, ki velja za enega najbolj ustvarjalnih saksofonistov mlajše slovenske jazz generacije, je leta 2015 prejel nagrado Prešernovega sklada. Študiral je na Dunaju, v Haagu, na Berklee College of Music in dokončal magistrski študij na Glasbeni akademiji v Gradcu. V svoji karieri je igral z zvezdami, kot so Dave Liebman, Branford Marsalis, Esperanza Spalding, George Lewis, Maceo Parker, Vijay Iyer, Jeff Tain Watts in mnogimi drugimi. Izdal je 8 avtorskih zgoščenk, ki so prejele odlične kritike v revijah Downbeat, Jazzwise, Jazzpodium, na portalu All of Jazz ter v časopisih The New York Times in The Guardian, kjer so ga označili za »vzhajajočo zvezdo generacije, ki ustvarja glasbo novega stoletja«. Živi v New Yorku in redno nastopa po vsem svetu, sodeloval je na več kot tridesetih projektih, zgoščenkah drugih priznanih ustvarjalcev.

Na tritedensko evropsko turnejo se je podal skupaj z E.J. Strickland Quintetom v katerem poleg Jureta in vodje skupine bobnarja E.J. Stricklanda igrajo tudi saksofonist Godwin Louis, klaviaturist Taber Gable in basist Josh Ginsburg. Kvintet na turneji predstavlja material z novega albuma, ki ga je v okviru turneje posnel v Marseillu. Album bo izšel oktobra 2018.

Turneja:

4. april 2018 - Le Periscope, Lyon, Francija
5. april 2018 - La Petite Halle, Paris, Francija
6. april 2018 - Paradox, Tilburg, Nizozemska
7. april 2018 - Hnita Jazz Club, Heist-op-den-Berg, Belgija
8. april 2018 - La Meson, Marseille, Francija
13. april 2018 - Blue Note Poznan, Poznan, Poljska
14. april 2018 - Jazz Club Tonne, Dresden, Nemčija
15. april 2018 - L'Archiduc, Brussels, Belgija
16. april 2018 - Masterclass, Ghent, Belgija
17. april 2018 - Blue Note Milano, Milano, Italija
20. april 2018 - Centrum Kultury Lublin, Lublin, Poljska
23. april 2018 - Zig Zag, Berlin, Nemčija

25. maja bo v Londonu izšel Puklov album Doubtless, ki je bil izdan že lansko leto, toda le za ameriško tržišče. Prihajajoča edicija, ki je namenjena evropskemu in svetovnemu tržišču, bo izdana na vinilni plošči.