29.09.2020

Jazz Poetry Month: Kaja Draksler & Irena Tomažin

Festival Jazz Poetry Month se v Pittsburghu, ki se odvija že šestnajsto leto zapored, programsko zajema poezijo in glasbo ter analizira dediščino jazza in poezije. V njegovem bistvu tli ideja svobode izražanja in svobode govora, saj se v programu izraziteje posvečajo pesniškim govoricam in ustvarjanju izgnancev, ki jih politično preganjano v matičnih državah in jim prek organizacije City of Asylum nudijo kreativni azil.

Press Info

Jazz Poetry Month: Kaja Draksler & Irena Tomažin

Izvedba festivala Jazz Poetry Month se je letos preselila na spletišče Crowdcast. V programu osmih koncertov bo premierno predvajan tudi projekt, ki sta ga ustvarili pianistka Kaja Draksler in vokalistka Irena Z. Tomažin. V njem sta se naslonili na poezijo Gregorja Strniše, Miklavža Komelja in anonimne etiopske pesnice. Njihova dela sta vtrli v zlitje improvizacij ter performansa, ki sledi bogati dediščini spleta poezije, zvočne poezije in improvizacije tudi v našem prostoru: vse od Nomenklature in zasedbe Salamander, prek del Zlatka Kaučiča, tria CPG Impro (Tomaž Grom, Primož Čučnik in Ana Pepelnik) ter dua Ruža Reda Andreja Boštjančiča – Rude in Žarka Jovanovskega.

Premierni nastop dua Draksler in Tomažin, ki je bil posnet na odru Cankarjevega doma Vrhnika, video je posnela Ana Čigon, zvok pa Tomaž Grom, bo premierno prikazan v sredo, 30. septembra 2020 ob enih ponoči po našem času.

Poslušate in ogledate si ga lahko tukaj.