17.04.2018

Kaja Draksler je prejemnica nagrade Paula Acketa za leto 2018

Nagrado podeljuje Jazzovska organizacija Severnega morja (North Sea Jazz Organisation).

Tanja Benedik

Kaja Draksler je prejemnica nagrade Paula Acketa za leto 2018
Foto: Sara Anke

Prva edicija festivala North Sea Jazz Festival se je odvila leta 1976 v Hagu. Takrat na šestih prizoriščih, s 300 nastopajočimi in okrog 9000 obiskovalci. Takrat so tam nastopila imena kot so Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie in Stan Getz, pa tudi večina takratnih nizozemskih avantgardnih glasbenikov.

Leta 2006 se je festival preselil v Rotterdam. Letošnje številke, festival bo od 13. do 15. julija, govorijo o 1000 nastopajočih, 150 koncertih na 15 prizoriščih in 65.000 – 70.000 obiskovalcih. Kljub temu festival ohranja svoj značaj. V času festivala je en dan namenjen tudi otrokom, saj tam ustvarjajo glasbo, plešejo, izdelujejo glasbila in uživajo na raznolikih delavnicah.

Od leta 2006 organizacija podeljuje nagrado Paula Acketa. Z njo želijo opozoriti na mlade jazzovske glasbenike, ki so na začetku kariere. Ti so sicer že znani na jazzovski sceni, a jih širša javnost še ne prepoznava. Poleg priznanja nagrajenec prejme 5000 evrov za razvoj kariere.

Članica žirije Vera Vingerhoeds je o Kaji Draksler povedala naslednje: »Drakslerjeva kombinira prosto improvizacijo s sodobno komponirano glasbo in s tem ustvarja zelo osebno glasbo, ki ne more biti ukalupljena. Kaja je resničen multitalent!« Ostali člani žirije so Guy van Hulst (TivoliVredenburg, NL), Simon Rentner (producent, novinar, ZDA), Hans-Olav Soli (Molde Jazz Festival, NO), in Emily Jones (Cheltenham Jazz Festival, VB). Ti so nominirali 21 glasbenikov, med katerimi so nato izbirali mednarodni jazzovski kritiki in radijski uredniki.

Kaja Draksler je torej prejela pomembno priznanje, saj se je znašla med dosedanjimi prejemniki kot so saksofonist Donny McCaslin, trobentač Ambrose Akinmusire, klarinetistka Anat Cohen in drugi.

Nagrado bo Drakslerjeva prejela na festivalu, 13. julija, na koncertu, ki ga bo imela s svojim oktetom.