04.07.2024

Kantavtorske kvante: Blaž Mencinger skupaj z ekipo zajadral v nostalgični indie pop

Blaž Mencinger je kitarist, ki ga je nadarjenost za pisanje pronicljivih besedil pripeljala do vloge kantavtorja. V zadnjih dveh letih se je začel odmikati od razmeroma akustične zvočne slike v bolj moderno in bendovsko.

SIGIC

Blaž Mencinger: Delček srca

Blaž Mencinger je na svoji glasbeni poti igral v žanrsko raznolikih zasedbah. Začel je kot kitarist v zasedbi Jazz in the pants. Kot kantavtor se je občinstvu predstavil konec leta 2020. Po osvojitvi druge nagrade na Kantfestu je naznanil samostojno glasbeno pot z izidom prvenca Tebe ni. Marca 2022 je izšel njegov debitantski EP z naslovom Ujetnik spominov. V začetku jeseni bo v Ortobaru predstavil prvi dolgometražni album Delček srca, s katerim potrjuje oznanilo, da se odmika od klasičnega kantavtorstva.

Konec lanskega leta si imel svoj največji koncert do sedaj, ki je pomenil tudi preobrat v tvojem glasbenem ustvarjanju. Kam se podajaš novi glasbeni poti?

Res je, Cukrarna je bil največji in hkrati prvi koncert, ki nam ga je uspelo razprodati, kar je bila velika potrditev, da se je naš trud obrestoval. Hkrati smo prvič resneje predstavili novo glasbeno poglavje, ki prihaja. V zadnjih dveh letih je bilo v mojem glasbenem delovanju veliko sprememb, ker sem se želel odmakniti od razmeroma akustične zvočne slike v bolj moderno in bendovsko. Skupaj z bendom in producentom smo se pomaknili v vode nostalgičnega indie popa, čeprav se žanrsko resneje ne omejujemo in se radi spogledamo tudi z diskom, rockom, hiphop-om. Iz bolj intimnih odrov se tako pomikamo v bolj klubsko sceno kamor spada tudi zvok novega albuma.

Sodeluješ s producentom Gregorjem Bajcem, članom nekdanje zasedbe persons from porlock. Kako poteka sodelovanje?

Iskreno bi si težko zamislil boljše sodelovanje. Gregor Bajc je v zadnjih dveh letih šel z mano in bandom po trnjevi poti glasbene preobrazbe, ki pa nas je vse na koncu globoko osrečila, ker si česa takega noben od naju niti od članov benda ni predstavljal, ko smo vse skupaj začeli. Skozi proces se je med nama ustvarila skoraj telepatska glasbena sinhronost in pa tesno prijateljstvo. Gregor oz. Bajo, kot ga raje naslavljam, je oseba, ki je imela enega najbolj pomembnih vplivov pri mojem glasbenem razvoju in mi omogočila, da v glasbi najdem sebe.


Kje boste nastopali poleti in kaj pripravljate jeseni?

Letošnje poletje smo se odpovedali vsem nastopom, ker se posvečamo dokončanju albuma Delček srca. V juliju pripravljamo tudi izid videospota, ki ga režira odlični Jan Filip Jordan Frangeš in se pripravljamo na veliko predstavitev albuma. Ta se bo odvila v Ortobaru 27. septembra, karte pa so že dostopne na spletni strani Ortobara. Tam bomo predstavili vso novo glasbo z razširjeno zasedbo in z ekskluzivnimi glasbenimi gosti, na voljo pa bo tudi nov merch in fizični izvodi albuma.