25.10.2017

Kantavtorske kvante: Kantfest 2017

V petek 3. novembra (z dodatnim dnevom v soboto 4. novembra), se bo v Rušah odvil jubilejni 15. mednarodni festival kantavtorstva. Tokrat malo drugače.

Viktor Škedelj Renčelj

Kantfest 2017

O specifičnosti letošnje edicije, smo povprašali kantavtorja Petra Andreja, (so)ustanovitelja in neutrudnega kant-aktivista, zaslužnega, da se je menifestacija obdržala že poldrugo desetletje in prestopila nacionalne okvire in pomen, ki nam je posjanil:

"Glasbena scena se je od nastanka Kantfesta leta 2003 spremenila vsaj toliko kot naša družba v celoti. Paradoksalno je, da so uveljavljeni glasbeniki, ki predstavljajo slovensko avtorsko substanco – neke vrste glasbeno identiteto Slovenije – izpostavljeni glasbenemu preživetju. Kot, da so kaki neuveljavljeni začetniki. Vedno manj tehtnih avtorjev lahko od svoje glasbe sploh živi in se razvija. Večina mora služit denar s kakim drugim delom, z glasbenim poslanstvom pa se ukvarja v svojem prostem času, kot da bi bili kaki filatelisti ali varuhi herbarija.

Ministrstvo, ki bi moralo skrbeti za to, da ta »substanca« lahko in čimbolje dela, gleda stran in vije roke, da pač ni denarja. Sofinanciranje take glasbe vztrajno upada, tako s strani Ministrstva za kulturo kot lokalnih skupnosti. Zato moramo vzeti usodo v svoje roke.

Doslej se je Kantfest boril za to, da je širil prostor sodelovanja in združeval pod svojo streho nove, po drugi strani pa uveljavljene. To bo sicer še naprej počel. Letošnji 15. Kantfest pa želi podčrtati in zakoličiti dosedanje delo, po drugi strani pa je kot neke vrste 'simpozij' ključnih imen, ki so spremljala festival in mu dajala ton že od začetka. Nastopil je trenutek, da se srečamo, ozremo nazaj in pogledamo tudi, kako bomo šli naprej. Drugače bo. Na kratko rečeno, kot platforma in sistem delavnic.

Tokrat pa bodo v petek 3. novembra v Rušah z nami:
- Jani Kovačič,
- Adi Smolar,
- N'toko,
- Andraž Polič,
- Afra Tesla & Dejan Berden,
- Toxsick,
- Dani Bedrač & Simona Kropec,
- Marko Grobler,
- Viki Baba Brusli,
- Tadej Vesenjak,
- Leon Matek,
- Xenia Jus,
- Katarina Juvancic & Dejan Lapanja,
- Anže Palka,
- Jovica Ilić. 

In morda še kdo. Po tem večeru sledi še premik festivala, ki slovi po mobilnosti: naslednji dan, v soboto 4. novembra, bodo v mariborskem klubu  KGB nastopile alter-šansonjerske Same babe in v drugo tudi odlični makedonski kantavtor Jovica Ilić.

Med 16 in 18. novembrom pa se bodo v okviru Kantfest Beograda predstavili slovenski kantavtorji: Jerry Mažgon, Matej Kermavner, Peter Andrej ..."