19.10.2017

Kantavtorske kvante: Mašina, ki ubija fašiste

Znani kantavtorski duo Katarina Juvančič & Dejan Lapanja, svoje poslušalce pred volitveno nedeljo nagovarja z najnovejšim singlom.

Viktor Škedelj Renčelj

Katarina Juvančič & Dejan Lapanja
Foto: Mike Crawford

Pesem Ta mašina ubija fašiste, prihaja z njunega tretjega albuma z naslovom Vmesje, ki sta ga izdala na začetku letošnjega leta. Ob lasniranju singla smo Katarino poprosili za odgovora na dve vprašanji.

Zakaj se vama je zdelo smiselno omenjeni singel izdati ravno v tem trenutku?

Ta mašina ubija fašiste, ki je bila sicer napisana že ob študentski zasedbi Filozofske fakultete v Ljubljani novembra 2011, korespondira s časom, ko mali človek zopet odloča​​ o političnem vodstvu, in izbira med slabim in ​še slabšim. Takšna izbira je zato vedno iluzorna. Komad dotičnega malega človeka zatorej nagovarja k izbiri, ki je notranja in občečloveška - izbira med bogovi, ki "lažejo v ksiht" ter med uporom proti njim ter proti sistemu, ki ga podjarmlja in pasifizira. Ta upor je hkrati tudi upor proti lastnemu stoicizmu in programom inercije.

Nisi zgolj kantavtorica, temveč tudi glasbena publicistka in raziskovalka. Nam lahko pojasniš, kako lahko zapuščina Woodyja Guthrija nagovarja današnjega poslušalca - morda s fokusom na njegovo politično angažiranost? 

Pionir sodobnega kantavtorstva ​​Woody Guthrie je živel in ustvarjal v času, ki je grozljivo podoben današnjemu. Dust Bowl, velika recesija, ​brezposelnost, zlom socialne države in podobno. Vse to predstavlja regeneracijo kapitalizma. Kapitalizem se hrani z bedo malega človeka in mu v zameno ponuja iluzijo raja, obilje stvari, ki jih ne potrebuje. Guthrie je bil kot vsak umetnik in kantavtor za njim dober opazovalec sveta in ljudi okoli sebe. Z etnografsko natančnostjo ter umetniško senzibilnostjo je popisoval in upeval zgodbe in zgodovine  ponižanih in razžaljenih. Njegov napis na kitari "This Machine Kills Fascists" je bil seveda hkratno s tem odgovor na vzpon fašizma v Evropi in drugje (tudi v ZDA). Vemo, da kitara fašistov ne more ubiti, lahko pa razgali njihovo destruktivno, sperverzirano moč, ljudem odpira oči ter jih opogumlja k spremembam. To je verjetno največja Guthrijeva zapuščina vsem nam.

Katarino in Dejana lahko na odru ujamete že zelo kmalu, in sicer na 15. ediciji festivala Kantfest, ki bo v petek 3. novembra potekal v Rušah. Poleg njiju bodo nastopili še: Marko Grobler, Viki Baba Brusli, Tadej Vesenjak, Leon Matek, Xenia, Jani Kovačič, Adi Smolar, N'toko, Andraž Polič, Afra Tesla, Toxic ter Dani Bedrač & Simona Kropec.