07.09.2021

Kantavtorske kvante: predstavljamo aktualne kante!

Konec avgusta se je v Rušah odvijal že 19. festival kantavtorstva Kantfest International, ki je svoj zaključek doživel minuli vikend.

SIGIC

Nagrajenci Kantfesta 2021
Foto: arhiv festivala

V uvodnem dnevu je v sredo, 18. 8., na letnem gledališču Pod goroj v Rušah potekal tradicionalni izbor za Kante festivala. Strokovna žirija v sestavi: Urška Čop Šmajgert, Teja Klobčar, Adi Smolar, Gregor Bauman, Jure Potokar in Jani Kovačič je med 28-imi prijavami za prvi večer izbrala 7 avtoric oz. avtorjev.
- Andrej Černelč,
- Maruša Jenič in Mitja Uršič,
- Klaudija Jaketič,
- Janez Ogris,
- Nataša Vester Trseglav,
- Metka Demšar Goljevšček / Meta&Aritmija
- Črn škrat / Matej Kavčič.

Nastopili so na magičnem prizorišču amfiteatra sredi gozda in navkljub mrazu, neobičajnemu za avgust, izvedli odlične nastope.

Slednje je žirija nagradila in bronasto Kanto podelila Janezu Ogrisu, srebrno Črnemu škratu / Mateju Kavčiču in zlato Kanto festivala Nataši Vester Trseglav. Nagrado Vox populi pa je z glasovanjem podelilo občinstvo Metki Demšar Goljevšček, ki je nastopila v duu s Tilnom Stepišnikom.

Večer sta zavezala Bilbi in Gregor, ki sta izpela nekaj svojih uspešnic.

Kantfest je vztrajal navkljub dežju še v nedeljo, 22. 8., ko so na istem prizorišču skupaj s prvo damo našega šansona, Vito Mavrič ter pianistom Jako Puciharjem nastopili še nagrajenci lanskega, 18. Kantfesta, ki zaradi corone in kulturne zapore lani niso imeli možnosti nastopiti v živo: Primož Vidovič – zlata Kanta, Duo 3:rma – bronasta Kanta in nagrada Silence fiction ter Andrej Vilčnik – Vox populi 18. Kantfesta (nagrada občinstva)!

V soboto, 4. 9., se je z nastopom nagrajencev bronaste, srebrne in zlate Kante 19. Kantfest sklenil z gostovanjem na gradu Negova, na Festivalu ljubezni.