18.04.2018

Kantavtorske kvante: trg Tomaža Pengova

V postopku na MOL je predlog, da bi trg med Metelkovo in Maistrovo ulico nasproti ZD Metelkova poimenovali po pred štirimi leti preminulem kantavtorju Tomažu Pengovu.

SIGIC

Tomaž Pengov
Foto: osebni arhiv

V ponedeljek 16. aprila so ljubljanski mestni svetniki potrdili osnutek odloka o poimenovanju cest, trgov in parkov v Ljubljani. Postopek sicer še ni zaključen, saj mora poimenovanja potrditi še geodetska uprava in vladna komisija za standardizacijo zemljepisnih imen, a med Metelkovo in Maistrovo ulico oziroma med Taborom in Masarykovo cesto naj bi tako nova imena dobili kar trije trgi: Trg Marije Terezije, Trg Jureta Detele in Trg Tomaža Pengova.

Gotovo je razveseljivo in zelo umestno, da naj bi bila trga na območju AKC Metelkova mesto, enega od ključnih producentov kulturnih dogodkov v prestolnici, poimenovana po takšnih umetniških velikanih, kot sta bila (morda še vedno preveč prezrti) poet Jure Detela in kantavtor-magnus Tomaž Pengov. Slednji je bil do sedaj gotovo najbolj poznan po svoji Cesti in večnem vandranju, a morda bo njegova "ladja prostora" sedaj končno dobila tudi varni pristan ...