26.02.2019

Kantavtorske kvante: Vodnikovi stihi in Krajnčeve viže

Matej Krajnc je pesmi Valentina Vodnika začel uglasbljevati že v gimnazijskih letih, tokrat pa je posnel in izdal osem uglasbitev.

Viktor Škedelj Renčelj

Vodnik: Izbrano delo

Letos mineva 200 let od smrti Valentina Vodnika in v t.i. Vodnikovem letu bosta pozornost in skrb namenjena tako njegovi poeziji kot drugemu njegovemu delu. Kantavtor Matej Krajnc je ob tej priliki izdal digitalno ploščo z naslovom Vodnik: Izbrano delo, ki je za dolpoteg na voljo na Bandcampu. V živo bo Matej ploščo predstavil v Trubarjevi hiši literature v četrtek, 28. februarja ob 18. uri ter nato še vsaj v Celjski knjigarni Antika, v torek, 23. aprila.

Ob tem nam je Krajnc zaupal: Ko sem izbiral pesmi za Vodnik: Izbrano delo, sem tuhtal o tem, da se ob njegovem imenu ponavadi pojavljajo vedno ene in iste pesmi. Zato sem poleg nekaterih očitnih "največjih uspehov" (Pesma na moje rojake, Veršac, Moj spominik) izbral nekatere, ki se ne pojavljajo tako pogosto (denimo Milica milena ali Plesar). Vodnik je sicer pri meni prisoten že iz otroštva, ko sva z mamino teto ob dopoldnevih listala po knjigah in brala pesmi Levstika, Stritarja, Lily Novy, Gregorčiča, Aškerca, Prešerna, Ketteja, Gradnika in tudi Vodnika. Imel sem srečo, da sem se naučil brati precej zgodaj in sem potem njegove pesmi lahko prebiral tudi sam, ko tete ni bilo zraven. Afiniteta do teh "starost" je ostala, uglasbljeval sem tudi Aškerca, Ketteja, Levstika, vsi imajo tudi svoje plošče, Aškerčev Poslednji Celjan je denimo izšel, nekatere druge so še v predalu. Med njimi je bil tudi Vodnik, sicer v malce drugačnejših različicah, pesmi je bilo tudi nekoliko več, letos januarja pa sem jih izbral osem in jih naredil v duhu alternativnih pristopov, bolj eksperimentalno, z manj tipičnim kantavtorskim zvokom, kar je pristop, ki ga zadnje desetletje uporabljam pri izdajah za hrvaško založbo Slušaj najglasnije!, saj se v sedemindvajsetih letih kantavtorstva človek kdaj tudi naveliča zgolj golega brenkanja na akustiko. Zadnjih osem let igram zvečine električno kitaro, malce podloženo, v takem duhu so tudi te izvedbe. Plošča ni zunaj zgolj zaradi "Vodnikovega leta", tako je pač naneslo, ji bo pa zato morda prisluhnil kak poslušalec več. Te pesmi sem kanil priobčiti že lani, a še vedno poteka promocija albuma Tihi dogovor, ki je spet nekoliko drugačne sorte, in Vodnik je zdaj "vskočil", ker to pač zna, kot nekakšna "vložena zgodba", kar mi vedno paše. Tudi denimo Slovlitovci na čelu s prof. Miranom Hladnikom so te uglasbitve prijazno sprejeli in jih razširili po svojih slovenističnih kanalih. Pripravlja se tudi album, na katerem je pisana paleta raznih uglasbitev poezije, od Ketteja do Aškerca, Lainščka, Cepuša, pa tudi nekaj priredb afroameriških spiritualov je vmes. Ta bo, če bo vse po sreči, izšel nekje konec leta."