10.09.2015

Karavana nove glasbene ustvarjalnosti

V petek, 18. septembra, se bo pričela turneja Klubskega maratona, ki jo že petnajsto leto zapored organizira Radio Študent. HAY, nevemnevem, Muzikačaka, Persons From Porlock, Meduzalem in Haiku Garden so raznorodna šesterica malde domače ustvarjalnosti.

Dušan Mijanović

Najdaljša in najglasnejša glasbena karavana je podstat za nadaljnji razvoj vzhajajočim glasbenim ustvarjalcem ter vodilo in smerokaz organizatorjem poletnih glasbenih festivalov, da izbrance predstavijo svojemu občinstvu.

V petek, 18. septembra, se bo pričela turneja Klubskega maratona, ki jo že petnajsto leto zapored organizira Radio Študent. Maraton, ki letos praznuje jubilej – na prelomu tisočletja je vzniknil na pogorišču našega prvega urbanega festivala alternativne glasbe, Novega rocka, tako da se je z enega velikega prizorišča v poletnem gledališču ljubljanskih Križank v maniri decentralizacije preselil na več manjših –, odkriva, spodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije. Najdaljša in najglasnejša glasbena karavana je podstat za nadaljnji razvoj vzhajajočim glasbenim ustvarjalcem ter vodilo in smerokaz organizatorjem poletnih glasbenih festivalov, da izbrance predstavijo svojemu občinstvu. Do sedaj je podolgem in počez obredlo številne avtonomne, mladinske klubske prostore kar 85 glasbenih skupin in posameznikov. Mnogi od teh, kot so Moveknowledgement, Nikki Louder, New Wave Syria in drugi, so kariero tako rekoč začeli na Klubskem maratonu, danes pa so v vrhu domače alternativne glasbene scene in zanimivi tudi za širše občinstvo in medije, čedalje uspešneje pa se uveljavljajo tudi v tujini.

Podobno kot pri športu se tudi pri glasbeni različici maratona priprave pričnejo spomladi, ko poteka natečaj za glasbene skupine. Komisija, sestavljena iz najdejavnejših in najpronicljivejših sodelavcev glasbene redakcije Radia Študent, je letos izbrala pol ducata obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin. Na seznam so se uvrstile zasedbe, ki se gibljejo v polju raznovrstnih alternativnih glasbenih praks, od eksperimentalnega metala, elektroakustike, post punka, psihedelije in poezije, cepljene na ekspresivno noise podlago, do lo-fi distorziranega garažnega rocka.

Letošnjo karavano maratoncev vodi družbeno aktivna skupina nevemnevem, sestavljena iz izkušenih in preverjenih inštrumentalistov z vseh vetrov; dva sta nastopila že na prvem maratonu leta 2001. Kolovodja žanrsko neopredeljive in glasovno neubrane tvorbe je pošastni prvogovorec, frontmen in poet Dejan Koban, ki ga poznamo tudi kot soorganizatorja pesniških večerov Mlade rime. Drugi v nizu šesterice skupin je nepredvidljiv metalsko psihedeličnemu eksperimentu ter družbeni kritiki naklonjen novodobni primorski trio MeduzaleM, ki je pred kratkim v samozaložbi izdal EP ploščo The Art of Suspended Judgement. Edina predstavnica nežnejšega spola med potujočo skupino je »one man band muzičarka« Sara Korošec – Muzikačaka, ki prihaja iz Haloz. Njena elektroakustična glasbena izpoved se skladno z duhom časa ne obremenjuje z žanrskimi zakonitostmi. Iz Ljubljane se na pot po deželi izpod Karavank podaja zasanjani noise pop, post punk četverec Haiku Garden, sestavljen iz študentov muzikologije, ki imajo kljub mladosti bogate glasbene izkušnje. Iz prestolnice prihaja tudi skupina Persons From Porlock, ki je pred dvema letoma delovala še kot stonerski jam session trio. Sčasoma so ga člani podkrepili z zajetno dozo garažne psihedelije poznih šestdesetih, obenem pa so v zasedbo sprejeli še novega člana. Začelje potujoče kolone končuje zasanjan, dve leti star hrupen zasavski garažni trio HAY, ki nas s počasnimi, omotičnimi baladami ter kaotičnimi pospešenimi rockovskimi izbruhi popelje skozi zvočne krajine, kjer čistost zvoka še zdaleč ni vrlina.

Celotna karavana se jeseni, zahvaljujoč poletnim pripravam v polni kondiciji, odpravlja na večtedensko turnejo, ki bo zajela 22 postajališč. Posebne omembe vredna sta uvodni dvodnevni dogodek, ki bo potekal v petek, 18. 9., in soboto, 19. 9., v prostorih U. P. Inde v Kopru, ter zaključek turneje s tradicionalnim finalom Klubskega maratona v petek, 6. novembra, v Menzi pri koritu v AKC Metelkova mesto. Tako na štartu kot v finišu se bo z odrov predstavilo vseh šest izbranih zasedb letošnjega Klubskega maratona. Na postajah karavane bo tudi letos za promocijo ali za arhivske potrebe na voljo uradna kompilacijska izdaja KM15, ki je bila v celoti posneta v studiu Radia Študent. Kompilacija na fizičnem nosilcu bo uradno izšla 15. septembra, od 9. septembra pa je že na voljo v digitalni obliki.

Vse informacije o šesterici in načrtovani trasi klubske karavane najdete TUKAJ