11.08.2020

Keltika 2020

V petek, 14. in soboto 15. avgusta 2020 se bo v Cerknem odvil 25. mednarodni festival Keltika.

Press info

Keltika 2020

Petek, 14. avgust 2020 ob 21. uri, Star plac - Cerkno, v primeru dežja bo prizorišče pokrito

RadioZastava
Zasedba: Gabriele Cancelli (trobenta), Nico Rinaldi (altovski saksofon), Leo Virgili (pozavna, teremin, el. kitare), Walter Grison (tenorski in baritonski saksofon), David Cej (harmonika, elektronika), Stefano Bragagnolo (tolkala), Predrag Pijunovic (tapan), Roberto Amadeo (el. bas)

Osemčlanski »brassovski« kolektiv RadioZastava prihaja iz italijanske Gorice, v njem pa so se zbrali glasbeniki z italijanskimi, furlanskimi, avstrijskim in srbskimi oziroma bosanskimi koreninami. Zasedba igra žgočo mešanico godb, v kateri povezuje prvine balkanskega melosa, jazza, swinga in rocka. Prvenec The Funambolik Heptet je objavila tri leta po ustanovitvi in se z njim leta 2013 predstavila na slovitem srečanju »trubačev« v srbski Guči ter zasedla drugo mesto. Na drugem albumu Silentium (2013) so vpeljali elektroniko, ki do danes ostaja pomembna za zvočni izraz benda. Tako so balkanskemu melosu s sintetizatorji, ritem mašinami in tereminom pridali duh eksperimentiranja in improvizacije. Leto za izidom albuma so nastopali kot predskupina na evropski turneji Gorana Bregovića in Emirja Kusturice. Lani so objavili tretji album Insetti, na katerem se še bolj poigravajo z mešanjem žanrov, od neobičajne predelave skladbe posebneža klasične glasbe Erica Satieja do plesne elektronike. Poleg omenjene Guče so igrali na vrsti vidnih festivalov, kot so Paradise Gardens (Velika Britanija), Sherwood Festival (Italija), Den Radosti (Rusija) ali Jazz au Cellah (Maroko).


Sobota, 15. avgust 2020 ob 21. uri, Star plac - Cerkno, v primeru dežja bo prizorišče pokrito

Miusow
Zasedba: Andrej Čopar (saksofoni, flavta), Žiga Murko (pozavna, elektrode), Peter Pavičić (el. kitara), Žiga Golob (kontrabas), Blaž Grm (bobni, klaviature)

Kombo C
Zasedba: Zlatko Kaučič (umetniški vodja), Tomi Novak (bobni), Robi Erzetič (bobni), Ajk Vremec (el. kitara), Anton Lorenzutti (el. kitara), Tilen Kravos (el. kitara), Timi Vremec (el. bas), Francesco Ivone (trobenta, efekti)

Nastopili bosta dve domači jazz zasedbi, ki sta tudi vsaka po svoje povezani z našim festivalom. Andrej Čopar, ki je zasnoval koncept spreminjajoče se zasedbe Miusow, je že leta 2004 nastopil na našem festivalu s solistično različico tega projekta. Zlatko Kaučič, mentor in umetniški vodja Komba C, pa je na cerkljanskem jazz festivalu prisoten že od samih začetkov. Briški tolkalec bo tokrat predstavil že tretjo različico zasedbe, ki je nastala kot sad njegove glasbene šole. Kombo C združuje najmlajšo generacijo domačih glasbenikov, ki se pod okriljem KUD-a Zvočni izviri in Kaučičevim vodstvom učijo »ustvarjati glasbo zunaj klišejev sodobne popularne produkcije«. Glasba Komba C črpa iz jazza, rocka in improvizacije; čeprav večidel temelji na močnem groovu, je v njej najti obilo presenetljivih obratov. Bend je lani objavil hvaljeni album Petelin iz Noznega. Kvintet Miusow je najprej nastal kot omenjeni Čoparjev solo projekt; kasneje se je oblikoval Miusow Quartet, ki je leta 2007 objavil album Smejmo se skupaj. Iz tedanje zasedbe je poleg Čoparja v sedanjem kvintetu (ki zdaj nosi enostavno ime Miusow) še Blaž Grm, ostali člani pa so dobro znani akterji domače jazz in eksperimentalne scene. Če se je prva zasedba vešče poigravala s premisami art jazza, pa se pomlajeni kvintet strumno giblje med akustično in elektronsko godbo ter rahlo eteričnim jazzom in eksperimentalnimi posegi.