19.04.2018

Kje so naše barčice alias kje vse izvajajo glasbo naših skladateljev?

Kar nekaj slovenskih skladateljev se stalno uspešno predstavlja na tujih odrih in dobiva naročila zasedb iz tujine. Na tem mestu seveda ne omenjamo vseh, saj mnogo informacij ne pride do nas, vas pa vabimo, da nas o aktualnih temah obveščate.

Tanja Benedik

Kje so naše barčice alias kje vse izvajajo glasbo naših skladateljev?

Ker je zborovsko dogajanje trenutno aktualno, najprej informacija, da bo na 30. finalu za veliko zborovsko nagrado Evrope, 21. aprila v mariborski Unionski dvorani zazvenela skladba En ego campana za dva mešana zbora skladateljice Nane Forte. Izvedel jo bo The Stockholms Musikgymnasium Chamber Choir. Skladbo je sicer prvi izvedel Švedski radijski zbor leta 2016.

Konec marca je Andrej Makor na skladateljskem tekmovanju Festivala sodobne glasbe London Ear prejel drugo nagrado za svojo skladbo Silence. Izvedla jo je violistka Tomoko Akasaka. Za naslednjo abonmajsko sezono je zbor BBC Singers mlademu skladatelju naročil skladbo Kyrie, ki jo bo krstno izvedel na enem od abonmajskih koncertov. Naročili za skladbe sta prišli tudi s strani zbora Cardinal Singers (University of Louisville - Kentucky) in zbora Gimnazije North Salem (Oregon). Predvidoma bo ta zbor skladbo izvedel tudi na konferenci združenja ameriških zborovodij (ACDA) v Missouriju, februarja 2019. Na mednarodnem tekmovanju za zborovske dirigente v Londonu, ki bo oktobra letos, je bila v tekmovalni repertoar umeščena tudi Makorjeva skladba O Emmanuel (v žiriji tekmovanja bo med drugimi tudi Martina Batič). Skladba Histria et amor za pihalni orkester pa bo krstno izvedena začetek junija v Vilniusu. Krstno jo bo izvedel State Wind Orchestra Lithuania - Trimitas iz Vilniusa.

BBC Proms je razgrnil svoje načrte za prihodnjo sezono. Ob 100 obletnici volilne pravice ženskam, so dela naročili tudi osmim skladateljicam. Med njimi je Nina Šenk s skladbo Baca, ki jo bodo izvedli solisti Berlinskih filharmonikov. Koncert, katerega program je posvečen Debussyju in Lili Boulanger, bo 3. septembra v Londonu.

V Kraljevi festivalski dvorani (Royal Festival Hall) v Londonu je Filharmonični orkester z dirigentko Joano Mallwitz in s solistko Niko Gorič na koncertu iz cikla Glasba danes, predstavil tri dela Vita Žuraja. Na sporedu so bile skladbe Aftertouch (britanska premiera), Ubuquity (svetovna premiera angleške verzije) ter Quiet, please. Na dnevih nove komorne glasbe v Wittnu, 27. aprila, pa bo zazvenela nova Žurajeva skladba Tension. Koncert ansambla Klangforum Wien bo vodil dirigent Emilio Pomarico.