05.06.2018

Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 2. del

Kompilacija ponuja posnetke zgodovinsko pomembnih in vplivnih glasbenih del slovenskih skladateljev, ki so v medvojnem in povojnem obdobju črpali iz novih svetovnih glasbenih tokov.

SIGIC

Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 2. del

Različni izvajalci

Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 2. del

ZKP - RTV Slovenija, SIGIC
2018

Izbor posnetkov, med katerimi so tudi taki, ki so prvič javno objavljeni, ponuja vpogled onkraj "železnega repertoarja" v iskanja novih estetskih izhodišč 20. stoletja. Kompilacija razgrinja rdečo nit od obdobja glasbene moderne do modernizma in spogledovanja s postmoderno. Izbrane skladbe, nastale med letoma 1927 in 1992, predstavljajo tektonske premike v glasbeni estetiki, ki so odpirali nova poglavja na področju domače klasične glasbe. Zato kompilacija osvetljuje razvoj ključnih glasbenih osebnosti, ki so se s svojo ustvarjalnostjo odzivale na prebujanje slovenske politične samostojnosti ter na raznovrstnost sodobnih kompozicijskih tehnik evropskega prostora. Zgoščenka zajema pomembne prelomnice, simfonične presežke po izboru dr. Gregorja Pompeta, ki so jih ustvarili skladatelji Marij Kogoj, Demetrij Žebre, Slavko Osterc, Lojze Lebič, Primož Ramovš, Jakob Jež, Uroš Rojko in Vinko Globokar, izvedli pa Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija in Komorni orkester RTV Ljubljana.

Kot dirigenti so na plošči predstavljeni Uroš Lajovic, En Šao, Anton Nanut, Stanislav Macura, Samo Hubad, Lior Šambadal, Marko Letonja in Vinko Globokar, kot solista pa Marjana Lipovšek in Vladimir Horvat.

Dr. Gregor Pompe je v uvodnih vrsticah spremljevalnega eseja pojasnil: »Skladbe na pričujočem dvojnem albumu so nadgradnja izbora z zgoščenke Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 1 del. Če je prvi del prinesel izstopajoče skladbe iz 'železnega' repertoarja slovenskih simfoničnih del, torej skladbe, ki so največkrat na sporedu in so zaradi svojega večinoma tradicionalnega glasbenega jezika tudi najdostopnejše, potem prinaša nadaljevanje predvsem prelamljanje s to tradicijo in vzpostavljanje novih paradigem.«

Spremna knjižica h kompilacijski zgoščenki Klasika Slovenia 

Cena: 15,00 € oz. 10,00 € za člane SIGIC 
(poštnina ni vključena v ceno)

Naročite si svoj izvod na: info@sigic.si