30.03.2015

Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 1. del

Kompilacija Klasika Slovenia prinaša cvetober izpod skladateljskih peres »klasikov« slovenske orkestrske glasbe 20. stoletja.

SIGIC

Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 1. del

Različni izvajalci

Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 1. del

SIGIC
2015

Izbor skladb je opravila strokovna komisija priznanih poznavalcev s področja slovenske klasične oziroma orkestrske glasbe v sestavi: dr. Aleš Nagode, dr. Borut Smrekar in skladatelj Nenad Firšt. O odličnosti izbrane glasbe na pričujoči izdaji je muzikolog dr. Aleš Nagode v uvodniku h kompilaciji zapisal, da je »njeno merilo približevanje presežnemu, njen cilj je v neznanem, ne v znanem, v oddaljenosti, ne dosegljivosti, v skrajnem naporu, ne v udobnosti. Njen namen ni hitro in brez truda zadovoljiti človekovo vrojeno težnjo po glasbenem izrazu, ampak izzivati človeški um, da vedno znova in na novo konceptualizira doživljanje svojega notranjega in zunanjega sveta v zvočnih podobah.«

Na dvojni zgoščenki je moč prisluhniti nekaterim najbolj presežnim mojstrovinam, ki so jih napisali slovenski skladatelji Anton Lajovic, Slavko Osterc, Marjan Kozina, Primož Ramovš, Uroš Krek, Marijan Lipovšek, Lucijan Marija Škerjanc, Matija Bravničar, Demetrij Žebre in Zvonimir Ciglič. Skladbe na arhivskih posnetkih so izvedli Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Godalni orkester RTV Ljubljana in Komorni orkester RTV Ljubljana, ki so jim dirigirali maestri Uroš Lajovic, Samo Hubad, Marko Munih in Simon Krečič. V vlogi solistov sta nastopila violinist Igor Ozim in Slovenski godalni kvartet.

Poglobljeni in informativni spremljajoči esej h kompilaciji je prispeval dr. Gregor Pompe, predavatelj na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. 

Spremna knjižica h kompilacijski zgoščenki Klasika Slovenia 

Cena: 15,00 € oz. 10,00 € za člane SIGIC 
(poštnina ni vključena v ceno)

Naročite si svoj izvod na: info@sigic.si